Zelfstandigenfonds verzorgt geld voor de zaak


Facturen binnen enkele werkdagen betaald

EINDHOVEN, 20070530 -- Kleine zelfstandigen kennen het probleem maar al te goed: Een leuke opdracht afgemaakt en nu maar wachten tot de opdrachtgever de rekening betaalt. Kleine ondernemers raken daardoor vaak in de problemen, terwijl de banken niet happig zijn op het verstrekken van kredieten. Een drietal ervaren ondernemers was de monopoliepositie van de grote banken beu en heeft de ZZP'ers (Zelfstandingen Zonder Personeel) bij elkaar gevoegd en het Zelfstandigenfonds Nederland opgericht. Door kleine zelfstandigen samen te voegen staan financiële instellingen nu wel in de rij om deze snel groeiende groep van kleine ondernemers en ZZP'ers van dienst te mogen zijn.

Dit fonds verzorgt op eenvoudige wijze bevoorschotting van debiteuren zonder daarvoor hoge kosten te moeten berekenen. Na het versturen van een factuur is de kleine ondernemer er van verzekerd dat binnen enkele werkdagen het grootste gedeelte van het factuurbedrag op zijn rekening staat. Bovendien is de opdracht ook voor 60% verzekerd bij een faillissement van de opdrachtgever.

Het plan is even simpel als doeltreffend: "Samen staan we sterk". Een drietal ervaren ondernemers was de monopoliepositie van de grote banken beu en heeft de ZZP'ers bij elkaar gevoegd en het Zelfstandigenfonds Nederland opgericht. Door kleine zelfstandigen samen te voegen staan financiële instellingen in de rij om deze snel groeiende groep van kleine ondernemers en ZZP'ers van dienst te mogen zijn.

Onderzoek naar behoeften van kleine ondernemers
Kleine ondernemers kampen in Nederland met diverse problemen. De websites www.startbedrijf.nl en www.zzp-nederland.nl geven sinds twee jaar startende- en bestaande ondernemers alle informatie die nodig is om een bedrijf goed te laten functioneren. Naar aanleiding van vragen van bezoekers is een onderzoek gehouden onder kleine ondernemers. Daarbij waren een aantal zaken waaraan grote behoefte is zoals:

- Het verkrijgen van een klein bankkrediet is voor kleine zelfstandigen vrijwel onmogelijk. Vooral startende ondernemers kampen met dit probleem. Enkele banken hebben wel een oplossing maar berekenen dan een torenhoge rente en lijken wat dat betreft op de snelle financieringen die men overal op de TV reclames ziet, maar dan met een mooie merknaam.

- Financiering van debiteuren. Het lang moeten wachten tot opdrachtgevers betalen zorgt voor spanning op de bankrekening. In de bouwsector is 90 dagen geen uitzondering.

- Een inkomstenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Na het afschaffen van de WAZ hebben ondernemers geen betaalbare voorziening voor inkomstenderving kunnen vinden en hebben velen zich niet hiertegen verzekerd.

- Pensioen. Het merendeel van de kleine ondernemers heeft geen enkele pensioenvoorziening waardoor men op latere leeftijd in een behoorlijk gat zal vallen.

- Het verkrijgen van een leaseauto. Bij veel leasemaatschappijen moet men een aantal klinkende jaarrapporten overhandigen voor dat men een auto kan leasen. Een startende ondernemer heeft dat niet.

Zelfstandigenfonds Nederland: Geld voor de zaak!
Onder het motto "geld voor de zaak" lost Het Zelfstandigenfonds Nederland direct een aantal van deze knelpunten op. Zo wordt er gezorgd voor een snelle betaling aan de kleine zelfstandige. Na enkele werkdagen geld op de rekening, er wordt gezorgd voor een incasso van de factuur zodat de ondernemer niet hoeft te controleren of de rekening wel betaald wordt en de opdracht is voor een groot gedeelte verzekerd bij een faillissement. Bovendien wordt bij aanvang van de opdracht de opdrachtgever geruisloos gecontroleerd op kredietwaardigheid. De kosten voor deze driedubbele zekerheid bedragen nog geen 2% van het factuurbedrag. (Ter vergelijking: een kredietverzekering en een incassotraject kosten in Nederland al snel 6% van de omzet en kleine ondernemers komen hier niet voor in aanmerking.)

De financiering en de zekerheid bij dit unieke project wordt verzorgd door CreditForce Factoring in Houten in samenwerking met het Zelfstandigenfonds. CreditForce is een bankonafhankelijke allround creditmanagement organisatie en staat open voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. "Kijken naar de toekomst" is een speerpunt binnen CreditForce. Factoring voor kleine ondernemers wordt door de grote maatschappijen gezien als niet interessant. CreditForce ziet het belang van de kleine ondernemers als een speerpunt voor de nieuwe economie en wil dit initiatief graag ondersteunen door een innige samenwerking.
Inkomensverzekering

Maar er is meer. Zo kan de deelnemer aan het Zelfstandigenfonds ook een inkomensverzekering afsluiten, zodat in geval van ziekte de ondernemer toch verzekerd is van een inkomen. Een voorbeeld: Voor een verzekerd bedrag van 2000 Euro per maand met een wachttijd van slechts dertig dagen betaalt men een premie van nog geen honderd Euro.

Binnenkort zullen op de website www.zelfstandigenfonds.nl ook nog enkele producten geïntroduceerd worden zoals het verkrijgen van een hypotheek voor zelfstandigen, collectieve voordelen op het gebied van rechtsbijstand en het verzorgen van leveringsvoorwaarden.

Het Zelfstandigenfonds Nederland is opgericht door Koos Schouw, verzekeringsdeskundige, Peter Keeris productontwikkelaar en Johan Marrink van StartBedrijf.nl. De doelstelling van het Zelfstandigenfonds Nederland is het voorlichten en vergemakkelijken van de werkomstandigheden voor kleine zelfstandigen, ZZP'ers en Freelancers. Voor de bevoorschotting en de kredietverzekering werkt het Zelfstandigenfonds Nederland samen met CreditForce in Houten.



Noot voor redacties: