Onthulling wachters van Tajiri in Venlo groot succes


VENLO, 20070530 -- Luc van Engelen, directeur van evenementenbureau Organice uit Panheel, kijkt tevreden terug op het evenement van 2 mei waarbij Koningin Beatrix de Wachters van kunstenaar Tajiri op de Stadsbrug in Venlo onthulde. Na het bezoek van Hare Majesteit werden de Venlonaren getrakteerd op een groots stadsfeest, waarbij het publiek met ruim 10.000 man massaal kwam opdagen om de spectaculaire opening bij te wonen. Organice is in Limburg een gevestigde naam op het gebied van grootschalige evenementen, maar "een bezoekje van de Koningin is toch wel heel bijzonder'', aldus Dhr. van Engelen.

"De onthulling van de Wachters van Tajiri was een groot succes. De plechtigheid met koningin Beatrix verliep vlekkeloos, de bijeenkomst was een imposant eerbetoon aan de beeldend kunstenaar Shinkichi Tajiri en het afsluitende feest op de stadsbrug zal menigeen zich nog lang herinneren.'' Zo lieten de tevreden Burgemeester en wethouders van Venlo reeds aan Organice weten.

Omstreeks 14:00 kwam de Koningin aan in Venlo. Met een slag op de gong gaf ze het sein aan de vier hijskranen om de beelden te onthullen. De imposante beelden van wel 10,5 meter hoog, de muziek en de duizenden ballonnen die werden losgelaten, zorgden bij velen voor kippenvel. Hare Majesteit bracht vervolgens een bezoek aan het museum Van Bommel van Dam om een expositie over het werk van beeldend kunstenaar Shinkichi Tajiri te bezoeken. De Venlonaren maakten zich intussen op voor het avondprogramma.

De beelden van Tajiri waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog. Ze zijn de symbolische hoeders van de stad, die in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar is verwoest. Dit thema werd ook vertolkt in het avondprogramma. Het feest barstte los met twee optochten vanuit weerszijde van de brug, onder begeleiding van muziekkorpsen. Vanuit het paviljoen aan Venlose zijde van de brug werd het startschot gegeven voor de officiële onthulling van de beelden aan het Venlose publiek.

Vervolgens vond er een betoverend schouwspel plaats. Barbaren proberen onder luid gebulder met vuurwagens de brug bestormen, ze willen de brug in handen krijgen en van daaruit de stad veroveren. Als Tajiri de barbaren voorbij ziet stormen slaat hij alarm op de gong. Waarop er vier witte schimmen verschijnen aan het andere eind van de brug. Onder dreigende muziek drijven ze de barbaren terug. In paniek proberen ze zich om te draaien, ze springen van hun wagens en vluchten weg, de stad uit.

Tajiri nam vervolgens een aantal fakkels van de achtergelaten wagens en overhandigde deze aan de witte schimmen. Met dit vuur lopen ze naar de Wachters. Met een slag op de gong wordt het licht op de brug en rond de beelden ontstoken. De Wachters zullen er voortaan op toezien dat dit soort gespuis niet meer de stad binnen komt.

Na dit spektakel konden de venlonaren nog genieten van optredens van verschillende bekende Venlose artiesten.





Evenementenbureau Organice