NCRV

Schatten van de Noordzee

Serie toont schatten boven èn onder water

Donderdag 31 mei 2007
Nederland 2, 20.00 uur

Vanaf donderdag 31 mei zendt NCRV Natuurlijk opnieuw de 3-delige natuurserie Schatten van de Noordzee uit. De Noordzee is ons grootste, maar tegelijkertijd ook ons meest onbekende natuurgebied. Voor veel mensen is het niet meer dan een grote zee vol grijs water, waar mensen alleen op afkomen tijdens hoogzomerse dagen. Maar onder de golven bevindt zich een divers en kleurrijk zeeleven, met dolfijnen, anemonen en unieke schatten op de bodem. Een verborgen en onbekende wereld. Althans voor het grote publiek. Schatten van de Noordzee neemt de kijker mee de zee op èn duikt zo nodig onderwater om te laten zien wat er daar allemaal te beleven valt.

In de aflevering van 31 mei volgen we sportduiker/bioloog Peter van Bragt. Zodra Peter kan, duikt hij in de Noordzee om de fauna te bestuderen en te fotograferen. Maar er is één plek waar hij nog nooit geweest is: onder de poten van een gaswinningplatform. Midden op de Noordzee staat een immens platform, dat vanuit kilometers diepte gas uit de grond pompt. Tegelijkertijd is dit een nieuwe habitat van prachtig zeeleven.

En het wel en wee van de drie bruinvissen Willie, Michel en Agnes. Zij zijn opgevangen door SOS Dolfijn en verblijven momenteel in het Dolfinarium in Harderwijk. In deze aflevering zien we hoe dierenarts Niels van Elk en verzorgster Jolanda Meerbeek de bruinvissen een laatste medische keuring geven, alvorens te beslissen of ze de vrijheid van de Noordzee aankunnen of dat ze voorgoed in het Dolfinarium moeten blijven.

Schatten van de Noordzee is eerder uitgezonden in februari van dit jaar.