D66

Seminar Energieveiligheid in Den Haag

donderdag 31 mei 2007

Het D66 Platform Internationale Veiligheid en Defensie organiseert een seminar over `Energieveiligheid' in de Haagse Kluis op Plein 20, op donderdag 31 mei a.s. van 17.00 tot 19.30.

De wereldwijde vraag naar energie groeit gestaag. Naar verwachting stijgt de mondiale vraag naar energie in de komende 25 jaar met meer dan 50%, dat is gemiddeld 1,6% per jaar. Bovendien is het marktsysteem op energiegebied voor een belangrijk deel vervangen door een systeem waarin nationaalpolitieke belangen van staten de boventoon voeren. De doorvoerstop bij de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne vorig jaar heeft als katalysator gediend voor een plotseling en groeiend Europees bewustzijn van haar energieafhankelijkheid. Energieveiligheid omvat niet alleen de beschikbaarheid en voorzieningszekerheid van energie, maar ook de bescherming van infrastructuur en transportroutes, de kosten van energie en de gevolgen voor het milieu. Dit seminar beoogt meer inzicht te verschaffen in dit actuele thema.

Het seminar wordt voorgezeten door gen.-majoor b.d. mr. drs. Kees Homan (Instituut Clingendael). Sprekers o.a.: Lucia van Geuns (Clingendael International Energy Programme) en Reinout Vos (Plv. Directeur Economische en Ecologische Samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Toegang is gratis. Wel graag aanmelden bij Bibi van Ginkel, bginkel@clingendael.nl