Nederlandse Vereniging van Journalisten

vooraankondiging

Amsterdam, 15 mei 2007

Wiens brood men eet.

De NVJ sectie Omroep en Stichting MediaDebat presenteren een debat over de (on)afhankelijkheid van buitenlandredacties

Donderdag 31 mei, 20.30 uur, Desmet-Studio's Amsterdam

De tijd dat publieke omroepen veel tijd en energie staken in buitenlandreportages lijkt voorbij. De nieuws- en actualiteitenrubrieken focussen meer en meer op het binnenland. Niet zozeer om journalistiek inhoudelijke redenen, maar puur vanwege het geld. De omroepen hebben immers steeds vaker te maken met krimpende budgetten en dus moeten er scherpe keuzes worden gemaakt.

Toch komt er nog nieuws uit het buitenland. Non-gouvernementele organisaties als Artsen Zonder Grenzen en Oxfam Novib bieden omroepen faciliteiten, en leveren ideeën voor reportages. Zij hebben een fijnmazig netwerk over de hele wereld en signaleren de nieuwste ontwikkelingen.

Hebben de omroepen daarmee hun ziel en zaligheid verkocht? De organisaties waarmee zij zaken doen, streven allemaal goede doelen na, maar hebben zij ook objectieve journalistiek als doel? Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Of is het juist goed dat omroepen gebruik maken van de expertise van organisaties die met hun voeten in het bluswater staan?

De NVJ sectie Omroep en de Stichting MediaDebat organiseren een openbaar debat over de (on)afhankelijkheid van de buitenlandredacties van nieuwsrubrieken

Donderdag 31 mei aanstaande Om 20.30 uur
In de Desmet Studio's
Plantage Middenlaan 4a Amsterdam Gratis toegang

Programmamakers, hoofdredacteuren, politici en vertegenwoordigers van non- gouvermentele instellingen kruisen met elkaar de degens over wat wel en niet mag om een goed verhaal in het buitenland te halen. Krijgt het publiek nog wel een reëel beeld van wat er zich afspeelt in de wereld? Kunnen journalisten nog wel keuzes maken? Of is het een ontwikkeling die niet te stoppen is en wordt het tijd de randvoorwaarden vast te leggen?


---

-----------------------------------