Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

De deelraad van IJsselmonde vergadert

Op donderdagavond 31 mei vergadert de deelraad vanaf acht uur in de raadzaal aan de Groene tuin 317.

De vergadering is openbaar en zoals gewoonlijk is iedereen van harte welkom. De complete set vergaderstukken ligt ter inzage bij het Informatiecentrum van de deelgemeente aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal zijn altijd samenvattingen van de agenda en de voorstellen beschikbaar voor aanwezige belangstellenden. Voor meer informatie over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad telefoonnummer 479.82.00.

Meepraten
Na de opening van de vergadering kunnen aanwezigen het woord voeren over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Zij die gebruik willen maken van dit spreekrecht, dienen dit vóór de vergadering te melden bij de griffier. De beschikbare tijd is maximaal 5 minuten per spreker, terwijl de totaal beschikbare spreektijd maximaal 30 minuten bedraagt.

A- en B-posten
De agendapunten zijn verdeeld in A- en B-posten. De A-posten zijn voorstellen waarover geen verdere discussie noodzakelijk is, deze voorstellen moeten formeel door de deelgemeenteraad bekrachtigd worden, de zogeheten hamerstukken. De voorstellen met een B-status komen ter discussie in de deelgemeenteraad.

Agenda

1. Opening en mededelingen

2. Benoeming nieuw deelraadslid

3. Vaststelling van de agenda

4. Spreekrecht burgers

5. Burgerinitiatief speelvoorziening westzijde van Waterside
6. Ontwerp nieuwbouw raadzaal - presentatie door ir. Bart Cosijn van architectenbureau Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt
7. Vragenhalfuur

8. Vaststelling verslag en actiepuntenlijst van 29 maart 2007
9. Ingekomen stukken

A-posten

10. Motie aandacht voor vrijwilligers in IJsselmonde

B-posten

11. Visie Oud-IJsselmonde 2016

12. Afdoening motie stimuleren allochtonen- en jongerenparticipatie in Wijkveiligheidsactieplannen

13. Benoeming voorzitter commissie MEO&W

14. Benoeming als burgerraadslid en plaatvervangend lid in de commissies ROV&B, MEO&W en AZV&F van de heer G. Grijs (GL)
15. Discussiestuk PvdA: rol van de deelraad t.a.v. Pact op Zuid
16. Motie HIJ: parkeren van vrachtwagens in woonwijken
17. Motie PvdA: Aandacht voor artikel 1 Grondwet
18. Sluiting

Burgerinitiatief speelvoorziening westzijde Waterside (toelichting punt 5)
De initiatiefnemers van dit Burgerinitiatief verzoeken de deelraad om een speelplek voor de jeugd van 8 tot 12 jaar aan de westzijde van Waterside (tussen IJsselmondse hoofd en de haven). Het voorstel voor deze speelplek bestaat uit een voetbalkooi en een vissteiger aan de Nieuwe Maas. Het initiatief wordt besproken in de deelraadsvergadering conform de Verordening Burgerinitiatief Deelgemeente IJsselmonde.

Agendapunt Motie Vrijwilligers (toelichting punt 10) De deelraad heeft in november 2005 een motie aangenomen van Huurdersvereniging IJsselmonde over een jaarlijks terugkerend diner voor vrijwilligers in IJsselmonde. Kern van de uitwerking van de motie vormt de vraag welke vrijwilligers hiervoor in aanmerking komen. Het dagelijks bestuur heeft een voorstel gemaakt en de deelraad wordt verzocht met dit voorstel in te stemmen.

Oud IJsselmonde (toelichting punt 11)
Het dagelijks bestuur presenteert de visie Oud IJsselmonde 2016. De commissie ROV&B heeft de nota uitgebreid behandeld op 17 april jongstleden. Hoewel de nota positief is ontvangen in de commissie, is gekozen voor behandeling in de raad als bespreekpunt. Na vaststelling van de Visie Oud-IJsselmonde 2016 in de deelraad zal een verdere uitwerking plaatsvinden in een Masterplan Oud-IJsselmonde.

Motie stimuleren participatie in Wijkveiligheidsplannen (toelichting punt 12)
Deze motie die tijdens de begrotingsbehandeling van 2006 door deelraad is aangenomen zal opnieuw worden besproken tijdens de deelraadsvergadering. Dit gebeurt op verzoek van de fractie van Leefbaar Rotterdam die constateert dat de afdoening van deze motie door het dagelijks bestuur onvoldoende is. Deze mening wordt gedeeld door een aantal andere fracties.

Benoeming voorzitter commissie MEO&W (toelichting punt 13) Door het vertrek van raadslid R. Blokland is ook de functie van voorzitter van de commissie Maatschappelijke en economische ontwikkeling en welzijn vrij gekomen. Het CDA heeft deelraadslid Nico Belo als zijn opvolger voorgedragen.

Benoeming burgerraadslid G. Grijs (toelichting punt 14) Op voordracht van de fractie van GroenLinks wordt de heer Guido Grijs benoemd als burgerraadslid en lid van de raadscommissies Ruimtelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting en Beheer (ROV&B), Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling en Welzijn (MEO&W) en Algemene Zaken, Veiligheid en Financiën (AZV&F).

Rol deelraad ten aanzien van Pact op Zuid (toelichting punt 15) De fractie van de PvdA presenteert een discussiestuk met als doel de invloed van de deelraad op het proces van Pact op Zuid te vergroten. Met een samenwerking als collectief, waarbij de krachten van de fracties wordt gebundeld, wordt ingestoken op een ontwikkeling waarbij de deelraad meer dan nu invloed krijgt op planningen en strategische keuzes. De fracties van de PvdA nodigt de overige fracties uit van gedachten te wisselen over het ingebrachte stuk.

Motie parkeren van vrachtwagens in woonwijken (toelichting punt 16) De fractie van de HIJ dient een motie in over het parkeren van vrachtwagens in woonwijken. Deze motie wordt ingediend naar aanleiding van het debat dat op 29 maart 2007 heeft plaatsgevonden over het voorstel van de fractie van de HIJ. Doel van het voorstel was het dagelijks bestuur van de deelgemeente de uitvoering van de aanpak van parkeren van vrachtwagens in woonwijken te laten versnellen.

Motie aandacht artikel 1 Grondwet (toelichting punt 17) De fractie van de PvdA heeft een motie aangekondigd waarin steun wordt gevraagd voor discriminatiebestrijding.