Time : 16:12:10
Date : 24 May 2007
Sender Name: SETCa-BBTK

Studiedag: Welk syndicaal antwoord op offshoring, outsourcing en insourcing ?

Persmededeling van 24/05/2007: Uitnodiging voor de pers

De BBTK-SETCa organiseert op donderdag 31 mei 2007 een studiedag over dit thema in het Internationaal auditorium van het IVVV - Koning Albert II-laan 5 - 1210 Brussel.

Deze studiedag brengt secretarissen, afgevaardigden en militanten van de BBTK uit de IT-sectoren en de callcenters, uit bedrijven/sectoren die met outsourcing/insourcing/offshoring te maken krijgen, samen met leden van de ITPF (jonge organistie van IT-professionals in India).

Syndicale solidariteit en globalisering

_____________________________

Sinds 3 jaar werken de ITPF en de BBTK samen in deze materies. Onlangs werd dit akkoord onder de hoede van UNI (Union Network International - Global Union) met 5 jaar verlengd.

Outsourcing betekent « niet-kernactiviteiten » uitbesteden. Gebeurt dat ergens elders in de wereld, dan wordt het offshoring genoemd. Insourcing is dan weer buitenlandse werknemers op contractuele basis, meestal tijdelijk, hier in België op bepaalde projecten laten werken. IT- en callcenteractiviteiten komen hier volop voor in aanmerking. De BBTK wil de jobs en arbeids- en loonvoorwaarden van werknemers vrijwaren. Buitenlandse werknemers dienen hier aan dezelfde arbeids- en loonvoorwaarden te worden tewerkgesteld en binnen de toepasselijke reglementering wat betreft arbeidsvergunning. Maar ook de werknemers die in het buitenland (meestal ver weg - lees in Azië) werkzaamheden verrichten voor bedrijven die hier zijn gevestigd, dienen dit te doen aan correcte voorwaarden. Daartoe helpt de BBTK bij het oprichten en ondersteunen van vakorganisaties in deze landen zelf.

Programma

_________

In de voormiddag zullen een aantal deskundigen ter zake deze thema's inleiden en stellingen aanreiken voor het daaropvolgende debat. De gastsprekers zijn Pierre-Paul Maeter - Algemeen Directeur van de FOD Werk; Gerhard Rohde - UNI, Paul Soete - Gedelegeerd bestuurder van Agoria ; Amar H.S. en Swaminathan M.K - ITPF.
In de namiddag zal een debat worden gevoerd over de syndicale antwoorden op de uitdagingen die het gevolg zijn van de globalisering. Het discussiepanel zal bestaan uit Erwin De Deyn, Voorzitter van de BBTK-SETCa en Jean-Pierre Boninsegna, Federaal Secretaris van de BBTK, beiden initiatiefnemers van deze studiedag. In aanwezigheid van 2 moderatoren, Bruno Huygebaert (journalist bij de VRT en Radio 1) en Michel Gassée (journalist bij de RTBF-radio). Luc Vanneste, Directeur beleidscel van de Minister van Werk en Sociaal Overleg, zal deze studiedag afsluiten.

Op het eind van de dag, om 16 u., vindt een persconferentie plaats waarop u uitgenodigd bent. Hierop krijgt u een samenvatting van deze studiedag. De journalisten die graag de debatten willen bijwonen, kunnen contact opnemen met Dominique Borgers per e-mail (DBorgers@bbtk-abvv.be) of per telefoon (02/745.78.61).