Gemeente Haarlem


Doeldenken in de organisatie moet beter


De Rekenkamercommissie constateert in Doel matig gevolgd, haar onderzoeksrapport naar de gemeentelijke jaarstukken over 2006, dat de in de begroting door de raad vastgestelde doelen nauwelijks een rol spelen bij het dagelijks werk van de gemeentelijke organisatie. Daarom is het voor de commissie in veel gevallen onmogelijk om op basis van jaarrekening en jaarverslag iets te zeggen over doeltreffendheid en doelmatigheid van het gemeentelijke beleid. In formele zin zou de commissie vanwege de geringe informatiewaarde van de jaarstukken een negatief advies aan de raad moeten uitbrengen. De commissie heeft echter ook geconstateerd dat de organisatie hard werkt om verbetering in de situatie aan te brengen. De commissie beveelt dan ook met nadruk aan om voortvarend verder te gaan met de verbetering van de begroting en jaarstukken zodat de kaders die de raad stelt in de begroting waarneembaar sturend worden voor de activiteiten.

Omdat de Rekenkamercommissie al jarenlang wijst op de gebrekkige informatiewaarde van de jaarstukken, heeft de commissie eerder dit jaar een advies opgesteld waarin suggesties worden gedaan voor een betere inrichting van begroting en jaarrekening. Dit advies, getiteld Bomen, bos en een begroting, is te raadplegen op de gemeentelijke website.

Verder maakt de Rekenkamercommissie zich nog steeds ernstig zorgen over de financiële positie van de gemeente. In 2006 is verdere afkalving van de reservepositie voorkomen maar de algemene reserve is nog bij lange na niet toereikend gegeven de risico's die de gemeente loopt. De commissie beveelt aan om naast een verdere opbouw van de reservepositie ook de risico's zorgvuldiger in kaart te brengen en meer aandacht te besteden aan beheersmaatregelen.

De commissie Bestuur bespreekt op donderdag 31 mei 2007 vanaf 17.00 uur de jaarrekening 2006, het verslag van bevindingen van de accountant en het verslag van de RKC en brengt haar advies uit aan de Raad. In de raadsvergadering van donderdag 7 juni 2007 ligt het voorstel van B&W tot het vaststellen van de jaarrekening 2006 voor. In de beraadslaging zullen het verslag van de RKC en het advies van de commissie Bestuur worden meegenomen.


Het verslag van het onderzoek naar de jaarstukken door de rekenkamercommissie is op te vragen bij de ambtelijk secretaris van de commissie, Martin Vos. Hij is te bereiken op telefoonnummer 023-5113129 of via mvos@haarlem.nl. Het rapport is ook te raadplegen via de website van de gemeente (www.haarlem.nl) via het pad 'het bestuur van Haarlem'/'Rekenkamercommissie'.

De rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid van de gemeente Haarlem. De commissie bestaat uit vijf raadsleden en twee externe leden:
Jan de Ridder (PvdA, voorzitter)
Teus Vreugdenhil (CU/SGP)
Pieter Elbers (SP)
Stefan Hikspoors (VVD)
Cees-Jan Pen (CDA)
Ellen Naborn (extern lid)
Eric van der Putten (extern lid)

---

PERSBERICHT

---- --