Deelgemeente Charlois Rotterdam

Moving in Free Zones

Van donderdag 31 mei tot en met 10 juni organiseert Stichting iStrike samen met Spacelab/Urban Body en de TU-Delft Bouwkunde het project Moving in Free Zones, een internationale workshop en een cultureel programma, bestaande uit lezingen, gesprekken en discussies over de stedelijke ontwikkeling in Charlois en Rotterdam-Zuid.

Er staat de komende jaren heel wat te gebeuren op Rotterdam-Zuid. De plannen voor de stedelijke ontwikkeling worden nu ontwikkeld en besproken. Dertig internationale studenten van de TU-Delft Bouwkunde storten zich, begeleid door architecten en kunstenaars tussen 31 mei en 10 juni op workshops over deze stedelijke ontwikkeling. Doel is de toekomstige planontwikkelingen te bestuderen en te voorzien van repliek, bijzondere ideeën en visuele studies.

Daarnaast is er een cultureel programma met lezingen, guided tours en werkbezoeken, bedoeld om het bewustzijn over deze stedelijke ontwikkelingen bij bewoners en andere actieve personen in de wijken te versterken en hen hierin een stem te geven.

Andere onderdelen zijn de diners privé: de studenten gaan drie dagen elke avond bij iemand in de buurt dineren voor een gesprek, de camping Charlois, waar de studenten circa zes dagen zullen overnachten (in de tuin bij stichting B.a.d,) en een Tent. Event Op Zuid, waarin Tent., de afdeling tentoonstellingen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, over de brug komt en voor één keer de onvervalste Tent. avond in B.a.d. voor zijn rekening neemt. Gedurende tien dagen is er een publiek cultureel avondprogramma in de centrale hal bij stichting B.a.d, Talingstraat 5, en op andere locaties. Het programma wordt afgesloten met een publieke presentatie (opening 9 juni 13:00) en een publicatie.

Programmaonderdelen zijn o.a.:


- Dominic Schrijer - stand van zaken Pact op Zuid (31 mei, 20.00 uur);


- Dienst Stedebouw & Volkshuisvesting, Stadsvisie Rotterdam 2030 (1 juni, 20.00 uur);


- rondetafelgesprek over Charlois (2 juni, 20.00 uur);


- voordrachten door Jeanne van Heeswijk en Daniel van der Velden (6 juni, vanaf 20.30 uur);


- Tent. Event op Zuid (7 juni, 20.00 uur);


- de opening van de expositie op (9/10 juni, 13.00 uur).

Stichting B.a.d., Talingstraat 5

Informatie: Stichting iStrike (internationale culturele project organisatie), Kamiel Verschuren/Lucia Babina, p/a Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam, 010 4281020 - 06 55327403 (Kamiel) 06 43958164 (Lucia), kamiel@foundationbad.nl - luciababina@katamail.com - www.istrike.net

Het volledige programma vindt u ook op de website www.charlois.rotterdam.nl