Stadsdeel Amsterdam-Noord

Opening Taalwijzer en presentatie Participatieagenda

Donderdag 31 mei opent wethouder Welzijn, Kees Diepeveen, Taalwijzer, Taalbrug en het Open Leercentrum Inburgering aan de Havikslaan in Amsterdam-Noord. Alle organisaties die goede contacten hebben met de mensen die zich moeten of vrijwillig mogen inburgeren zijn hierbij uitgenodigd.

Opening Taalwijzer en presentatie Participatieagenda

Hierbij valt te denken aan: zelforganisaties, schoolbesturen en voorscholen. Daarnaast zijn ook de mensen uitgenodigd die sinds kort zijn ingeschreven voor een inburgeringstraject. Tevens zal wethouder Diepeveen bij deze gelegenheid het eerste exemplaar van de Participatieagenda overhandigen aan leden van het Participatieteam.

Taalwijzer

Bewoners van het stadsdeel met een achterstand in de Nederlandse taal moeten of mogen een inburgeringscursus volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden:


- Nederlandsde taal, in combinatie met integratieactiviteiten;


- oriëntatie op de Nederlandse samenleving;


- opvoedingsondersteuning.

Participatieagenda

In Amsterdam-Noord zijn veel vrouwen actief. Geen enkel stadsdeel in Amsterdam kan bogen op zoveel actieve, bevlogen vrouwen en vrouwenorganisaties als Amsterdam-Noord: actief in hun eigen organisatie of in het vrouwencentrum EVA.

Om iedereen mee te laten doen en gelijke kansen te geven is hard gewerkt aan concrete afspraken op het gebied van taal, werk en participatie onder het motto: Iedereen doet mee. Al deze afspraken zijn opgenomen in de Participatieagenda zodat vrouwen kunnen zien waar zij terecht kunnen voor een taalcursus, een opstap naar werk of zich kunnen aansluiten bij een organisatie

Open Leercentrum Inburgering

Het Open Leercentrum Inburgering (O.L.I.) van Prins & Heida bestaat uit diverse les- en trainingsruimten waar zowel klassikaal als individueel lesgegeven kan worden. Het klassikale deel van de lessen is met name gericht op de vaardigheden spreken, luisteren en gesprekken voeren, waarbij communicatie in werksituaties centraal staat.

Het Open Leercentrum Inburgering is 5 werkdagen per week en desgewenst ook in de avond en op zaterdag open. De deelnemer kan intekenen (via de mail of een opgehangen rooster) wanneer hij of zij behoefte heeft aan 1-op-1 studiebegeleiding. Het multimedia lokaal biedt ruimte aan minimaal 20 werkplekken waar zelfstandig kan worden gewerkt. In de multimediaruimte is ook altijd een studiebegeleider aanwezig voor deelnemers aan de vrije inloop (bijvoorbeeld deelnemers voor de Taalbrug). Zelfmelders kunnen in het O.L.I. ook een traject volgen.

Programma

9:30 uur: welkom door Esther Hamberg, kwartiermaker inburgering; aansluitend toespraak door wethouder Kees Diepeveen

overhandiging Participatieagenda

toespraak Jeroen Prins, directeur Prins & Heida

officiële opening

10:00 uur: rondleiding

10:30 uur einde bijeenkomst

Informatie over Taalwijzer:
www.noord.amsterdam.nl/smartsite.dws?id=21278

De Participatieagenda vindt u ook op www.noord.amsterdam.nl

Aan de redactie:

U bent van harte welkom bij deze feestelijke opening op de Havikslaan 22. Fotograaf Emiel van Lint mailt u een foto. Deze is voor plaatsing eenmalig vrij van rechten.

M. de Paauw

Afdeling Communicatie

Stadsdeel Amsterdam-Noord

Telefoon: (020) 6349 458