Gemeente Castricum

Gemeente organiseert inloopavond over voorjaarsnota op 31 mei 2007

Gemeente Castricum ligt op koers
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum laat in de Voorjaarsnota 2007 zien dat zij op koers ligt. Voor de komende jaren ziet het er goed en er is ruimte ingebouwd om risicos op te vangen. In de Voorjaarsnota is voor 2008 284.000 extra opgenomen voor nieuw beleid.

Er gaat onder andere geld uit naar de website ( 10.000). Steeds meer burgers zoeken hun overheidsinformatie op het web. Het college vindt het zeer belangrijk dat inwoners op toegankelijke wijze betrouwbare informatie van het web kunnen halen. Een verdere ontwikkeling van de website past binnen het collegeprogramma om de digitalisering te verbeteren.

Daarnaast wordt extra geld uitgetrokken voor de herhuisvesting van de VVV. In de loop van het jaar verlaat de VVV-ANWB het pand aan de Dorpsstraat. De VVV neemt zijn intrek in de voormalige stationsrestauratie. De verhuizing betekent dat de VVV voor zwaardere lasten komt te staan. Het college van B&W draagt hier maximaal 8000 aan bij.

Het college trekt tevens geld uit voor de aanleg van trapveldjes in Limmen en op de Woude. In het Parkplan Limmen is hier in het verleden geen geld voor gereserveerd, terwijl er wel een grote speelplek werd opgeofferd. Een nieuwe speelplaats is een grote wens van jongeren uit Limmen. De kosten worden geraamd op 25.000.

Ook op de Woude blijkt behoefte aan een trapveldje groot te zijn. Onder andere Dorpsraad de Woude maakt zich hier sterk voor en heeft een plan ingediend. Het college gaat hiermee aan de slag. Door het bijzondere karakter van de ondergrond van het eiland vallen de kosten voor de aanleg van de speelplek hoger uit dan normaal. De gemeentelijke bijdrage is maximaal 50.000.

Daarnaast wil het college de openbare verlichting gaan optimaliseren. Om te zorgen dat in de komende jaren alle wijken voldoende openbaar verlicht zijn, heeft het college 33.000 per jaar gereserveerd voor de komende vijftien jaar.

De gemeente gaat bij renovaties van de openbare ruimte ook weer meer groen planten. Het college trekt structureel 50.000 extra uit om nieuwe bomen en ander groen aan te schaffen.

Voor het schoonhouden van een aantal plekken in de gemeente trekt het college voor drie jaar 20.000 uit. Voor het schoonhouden van deze zogeheten hotspots en daarmee de veiligheid en leefbaarheid te verhogen gaat de gemeente een contract aan met het Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland (WNK).

Uit het oogpunt van veiligheid voor schoolkinderen, treft de gemeente verkeersmaatregelen rond de scholen. De attentiewaarde van de zone waarin de school ligt, wordt vergroot door middel van kleurrijke en speelse aanduidingen. Hier wordt jaarlijks 10.000 extra voor uitgetrokken.

Naast de nieuwe projecten die het college gaat ondernemen, gaat zij natuurlijk door met het reeds ingezette werk. In de Voorjaarsnota geeft het bestuur aan welke activiteiten er binnen de periode 2008-2011 plaatsvinden. De uitbreiding van de fietsenstalling op het strand van 1300 naar 4000 plaatsen staat bijvoorbeeld op het programma. Daarnaast moet in 2008 moet de Woonvisie Castricum gereed zijn. De woonvisie biedt straks houvast hoe om te gaan met nieuwe bouwlocaties.

Tevens staan een aantal wandel- en fietsroutes op het programma. Voor 2008 en 2009 worden o.a de fietsroutes Akersloot Castricum, Uitgeesterweg-Zeeweg, de voetgangersverbinding Limmen en de Ruiterweg
-Beatrixstraat aangepakt. Ook voor de herinrichting van de Dorpsstraat wordt een plan ontwikkeld. Daarnaast blijft de beperkte lastenverhoging OZB een speerpunt voor dit college.

Inloopavond
De gemeenteraad beslist op 7 juni over de Voorjaarsnota 2007. Voordat zij een besluit neemt, wil zij graag de mening van de Castricummers horen. Ter voorbereiding op de raadsdiscussie organiseert de gemeenteraad dan ook een inloopavond. Alle inwoners worden uitgenodigd om op 31 mei van 20:00 21:30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in te spreken over de Voorjaarsnota 2007 en de uitgangspunten voor 2008. Op de avond van 31 mei vindt geen besluitvorming plaats. Dat gebeurt in de raadsvergadering van 7 juni.

Tijdens de inloopavond proberen de raadsfracties zo veel mogelijk informatie te verzamelen die zij kunnen gebruiken bij de behandeling van de voorjaarsnota in de raadsvergadering van 7 juni 2007. Van iedere fractie is minimaal een vertegenwoordiger aanwezig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Gemeente Castricum, sectie Communicatie
drs. P . Rozenbeek
0251 661 361