Gemeente Geertruidenberg


Eerste jeugdmonumentendag, een groot succes!

Op vrijdag 25 mei vond in de gemeente Geertruidenberg de eerste jeugdmonumentendag plaats. Op initiatief van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden wordt in iedere vestingstad in de maand mei de jeugdmonumentendag georganiseerd.

Geertruidenberg had de primeur. De kinderen van groep 7 van de basisscholen De Peuzelaer, Het Schrijverke en De Biekorf werden om 13.30 uur verwacht aan De Vest in Geertruidenberg. Hier had de Bergsche Battery een kamp opgesteld.

Oudhollandse spelen

Lida Verschuren, wethouder toerisme en recreatie, heette de kinderen van harte welkom en vertelde het programma voor deze middag. De kinderen gingen terug naar de 16e eeuw en er stonden Oudhollandse spelen op het programma, waaronder ei-lopen, appelhappen, zaklopen, etc. Deze spelletjes werden gedaan op het binnenterrein van De Schattelijn.

Daarna maakten de kinderen een stadswandeling door de historische kern van Geertruidenberg onder begeleiding van stadsgidsen. Tijdens deze wandeling moesten de kinderen een gevelsteenspeurtocht maken. Tot slot trakteerde de Bergsche Battery de kinderen op een leuke demonstratie. De kinderen mochten helpen de geweren te laden en kregen vragen voorgelegd hoe het leven in de 16e eeuw was. Daarna werden de kanonnen geladen en afgevuurd, wat het enthousiasme van de kinderen nog meer versterkte.

Bij de spelletjes konden de leerlingen dukaten winnen. De klas met de meeste dukaten ontving de wisseltrofee. Dit jaar heeft De Biekorf deze wisseltrofee in ontvangst mogen nemen van de wethouders Antoon van den Enden en Lida Verschuren.

De kinderen, juffen, begeleiders en vrijwilligers waren erg enthousiast over de middag. We mogen dan ook spreken van een zeer geslaagde middag.