Joris Voorhoeve voorzitter van Raad van Toezicht Oxfam Novib

31.05.2007 / 10:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oxfam novib

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Den Haag, 31 mei 2007. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib verwelkomt Joris Voorhoeve als de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. Vanaf 1 juni zal hij in deze functie het inhoudelijk en financieel beleid van de organisatie controleren en Oxfam Novib vertegenwoordigen in het bestuur van Oxfam Internationaal. Voorhoeve volgt Ella Vogelaar op, die in februari toetrad tot het nieuwe kabinet.

Zowel in zijn studie, als in zijn vele bestuurlijke en wetenschappelijke functies heeft Voorhoeve een rijke ervaring opgebouwd op het gebied van ontwikkelingseconomie, internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Als kamerlid voor de VVD hield hij zich bezig met het terrein van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken. Bekendheid in Nederland kreeg Voorhoeve vooral door zijn rol als fractievoorzitter voor de VVD en zijn ministerschap voor Defensie in de jaren negentig. Daarnaast was Voorhoeve onder meer directeur van Instituut Clingendael en bijzonder hoogleraar Politiek-bestuurlijke Aspecten van Internationale Organisaties in Leiden. Sinds 1999 is hij lid van de Raad van State.

Voorhoeve is zeer gemotiveerd voor zijn nieuwe functie. Dit is een mooie kans om me opnieuw in zetten voor ontwikkelingssamenwerking. Ik sta volledig achter de missie van Oxfam Novib voor een rechtvaardige wereld zonder armoede en mensen te steunen die opkomen voor hun eigen rechten.

Oxfam Novib heeft in Voorhoeve een voorzitter gevonden die zeer wel voldoet aan het profiel dat de organisatie voor ogen had. Waarnemend voorzitter Cees ten Broek: We zochten een ervaren, deskundige voorzitter, met kennis van en passie voor ontwikkelingssamenwerking en een breed netwerk in de politiek en in maatschappelijke organisaties, zowel in Nederland als internationaal. Voorhoeve heeft al die kwaliteiten en is een grote aanwinst voor onze organisatie.

De Raad van Toezicht van Oxfam Novib is vorig jaar ingesteld als opvolger van het stichtingsbestuur. Leden van de Raad van Toezicht zijn onafhankelijk en hebben elk een eigen deskundigheid die professioneel en kritisch toezicht op het beleid van Oxfam Novib mogelijk maakt.

Einde bericht.