De Nederlandse Bank

geconstateerd

Geen generiek bereikbaarheidsprobleem betaaldiensten geconstateerd

Nieuwsbericht

Datum 31 mei 2007

Er zijn geen aanwijzingen dat consumenten en ondernemers in het algemeen problemen hebben met de bereikbaarheid van hun bank. Her en der doen zich knelpunten voor, maar deze concentreren zich niet in bepaalde (bijvoorbeeld dunbevolkte of grootstedelijke) gebieden. Dergelijke problemen kunnen het beste lokaal worden opgelost. Dat blijkt uit een inventarisatie die het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) vandaag aan minister Bos van Financiën hebben gestuurd. Deze partijen hebben knelpunten op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten onderzocht en oplossingsrichtingen geformuleerd. Onderdeel daarvan is een werkafspraak, op grond waarvan bovengenoemde partijen toekomstige knelpunten gezamenlijk aanpakken. De inventarisatie van knelpunten en oplossingen vond plaats op verzoek van de minister van Financiën, nadat de Tweede Kamer er op zijn beurt om had gevraagd in het kader van de behandeling van een wetsvoorstel van het PvdA-Kamerlid Crone. Dat behelst een wettelijke regeling van zaken als bereikbaarheid en prijsstelling van betaaldiensten.

Het blijkt dat knelpunten, eerder dan op regio's, betrekking hebben op bepaalde groepen in de samenleving, zoals mensen zonder internetaansluiting, ouderen en mensen met een functiebeperking. Voor deze laatste twee groepen is de verwevenheid tussen toegankelijkheid en bereikbaarheid van belang. Bereikbaarheidsproblemen kunnen immers (deels) worden opgelost door de toegankelijkheid van alternatieven (bijvoorbeeld thuisbankieren) te vergroten. Voor ondernemers (toonbankinstellingen) in het midden- en kleinbedrijf is bereikbaarheid vooral van belang met betrekking tot het afstorten van omzet en het opnemen van wisselgeld.

Het blijkt dat bereikbaarheidsknelpunten veelal onderdeel zijn van bredere leefbaarheidsproblematiek, waarbij allerlei vormen van dienstverlening verdwijnen. Maatwerkoplossingen (servicepunten, bankbussen, afstortfaciliteiten) leiden in dergelijke gevallen tot tevredenheid, maar komen als gevolg van onder meer communicatieproblemen niet altijd van de grond.

Verbetering van de communicatie vormt een van de kerndoelen van de werkafspraak, die het MOB, de VNG en de LVKK zijn overeengekomen om knelpunten op te lossen. Daarbij concluderen zij dat gezien het lokale karakter van de knelpunten oplossingen het beste plaatselijk gerealiseerd kunnen worden. Ze zetten er zich daarom voor in dat particulieren en ondernemers eerst het gesprek aangaan met hun bank, gemeente, dorpsorganisatie en/of ondernemersvereniging om oplossingen voor knelpunten te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat zij zich informeren over lokale alternatieven. Als dit niet tot een goed resultaat leidt, kunnen zij hun probleem melden bij de Nederlandse Vereniging van Banken of een partij die hen in het MOB vertegenwoordigt, waarna deze al het mogelijke in het werk zullen stellen om tot een oplossing te komen - in eerste instantie door lokale partijen met elkaar in gesprek te brengen. Binnenkort bepalen het MOB, de VNG en de LVKK hoe zij er het beste voor kunnen zorgen dat deze procedure bekend wordt bij degenen die een knelpunt ervaren. Het MOB zal de voortgang en uitkomsten bewaken. Daarnaast zal de bereikbaarheidssituatie iedere drie jaar opnieuw in kaart worden gebracht, zodat het mogelijk is ontwikkelingen te blijven volgen en indien nodig verdere actie te ondernemen.

Het rapport `Onderzoek knelpunten en oplossingen toegankelijkheid en bereikbaarheid betaaldiensten' kan worden gedownload van de webpagina van het MOB (via www.dnb.nl > Betalingsverkeer > MOB > Publicaties). Dit nieuwsbericht is ook te vinden via de webpagina's van de VNG en LVKK.