Technische Universiteit Eindhoven

Eerste project masterplan Campus 2020

Met de realisatie van het nieuwe gebouw voor centrale studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica start het eerste project van het masterplan Campus 2020 van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten is door de TU/e in een Europese aanbesteding geselecteerd uit een deelnemersveld van in eerste instantie zon veertig architectenbureaus. Daarvan zijn er acht doorgegaan naar de finaleronde en is de keuze gemaakt. De nieuwbouw start medio volgend jaar en zal in 2010 in gebruik worden genomen.

De nieuwbouw krijgt een herkenbare plaats aan de groene loper op de TU/e-campus. Het gebouw meet 26.000 vierkante meter en wordt de stedenbouwkundige drager van Campus 2020. De TU/e telt negen faculteiten met ruim 7.000 studenten en 2.800 medewerkers.

Ector Hoogstad Architecten heeft 45 medewerkers en is gevestigd in Rotterdam. Projectarchitect is ir. Joost Ector (1972, Eindhoven), die in 1996 cum laude is afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e.

Campus 2020 staat voor het nieuwe masterplan voor de huisvesting van de TU/e op het terrein van 67 ha waar de universiteit in 1956 gestart is. Het eerste masterplan is tien jaar geleden opgesteld en in dat kader hebben de faculteiten Scheikundige Technologie (Helix-gebouw, 1997) en Bouwkunde (Vertigo-gebouw, 2002) een nieuwe huisvesting gekregen. Campus 2020 omvat nieuwbouw en grootschalige renovaties van de gebouwen voor Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en het Hoofdgebouw. De realisatie van dit masterplan is verdeeld over vier projecten. Het eerste project is de nieuwbouw voor centrale studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica. Naar verwachting zullen de vier projecten van Campus 2020 rond het jaar 2020 gerealiseerd zijn. De totale investering voor Campus 2020 bedraagt 195 miljoen euro.