KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

31-5-2007

Start campagne Veilig varen op de IJssel doen we samen

Rijkswaterstaat is gestart met een actie om de veiligheid van het scheepvaartverkeer op de Geldersche IJssel te verbeteren. Onder het motto Veilig varen op de IJssel doen we samen worden beroepsschippers en recreanten opgeroepen om meer rekening met elkaar te houden en hun kennis bij te spijkeren. Rijkswaterstaat ontwikkelde de campagne samen met vertegenwoordigers van Kon. Schuttevaer en het Watersportverbond.

De Geldersche IJssel is een mooie rivier die door een aantrekkelijke omgeving slingert en heeft daardoor in het zomerseizoen grote
aantrekkingskracht op de recreatievaart. De rivier is ook een
belangrijke verkeersader voor het beroepsgoederenvervoer. Het bochtige karakter, de grote stroom recreanten en de steeds groter worden de binnenvaartschepen zorgen dat het in de zomermaanden niet altijd even makkelijk varen is.
Dirk Hemink, hoofd van het waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta: De kans op een ongeval op de vaak smalle en bochtige IJssel groeit door de toename van het gebruik door zowel beroepsvaart als recreatievaart. Door beide groepen inzicht in elkaars situatie te geven en open communicatie ontstaat over en weer kennis en begrip. Dat helpt om het risico in belangrijke mate te verminderen. Er zijn de afgelopen jaren regelmatig gevaarlijke situaties geweest maar gelukkig hebben zich geen grote aanvaringen voorgedaan. Maar het komt nog steeds en helaas te vaak voor dat men in het midden van de vaarweg vaart.

Er is een brochure gemaakt met daarin informatie over de IJssel en een aantal gouden tips voor de scheepvaart. Deze zal verspreid worden door de mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat en is verkrijgbaar via de (verenigings-)havens in het gebied, watersportwinkels en
verhuurbedrijven. Daarnaast worden de komende weken op een aantal plaatsen langs de IJssel grote mottoborden geplaatst.

Rick Scholten, die als voorzitter van de werkgroep Rivierengebied Gelderland van het Watersportverbond een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de brochure, vervulde een rol bij de officiële start van de campagne op 29 mei j.l. in Zutphen.

De belangrijkste tips voor beide groepen luiden:
Bereid u goed voor
Vaar een duidelijk koers
Kijk goed en zorg dat u zelf ook gezien wordt
Pas uw snelheid aan
Geef elkaar de ruimte
Gebruik de marifoon
Let op de dode hoek

De beroepsvaart kan vaker de scheepshoorn gebruiken als een
gevaarlijke confrontatie met een jacht dreigt.