Veilig Amsterdam


Veel overtredingen bij controles
smartshops

31/05/2007 - Op initiatief van de politie - in nauwe samenwerking met stadsdeel Centrum, Voedsel en Waren Autoriteit, Belastingdienst en de Inspectie voor de Gezondheidszorg - zijn op dinsdag 29 mei 2007 10 smartshops en één groothandel (in de omgeving van de Nieuwendijk en Spuistraat) gecontroleerd. Dit als vervolg op een soortgelijke actie op 6 februari dit jaar. Opnieuw zijn veel overtredingen geconstateerd.

Controle
De betrokken instanties hebben, elk vanuit hun eigen specifieke taakstelling en bevoegdheid, gecontroleerd of de bezochte smartshops voldeden aan de bestaande wet- en regelgeving. Bij nagenoeg alle bezochte smartshops werden door deze instanties onregelmatigheden geconstateerd. Op zes adressen zijn geestverruimde cactussen aangetroffen. Vier smartshops hadden een hoeveelheid gedroogde paddos op voorraad. Bij één is een grote hoeveelheid contant geld zonder duidelijke herkomst gevonden.

Aanleiding
Een belangrijke aanleiding voor de scherpe controles zijn signalen van de GGD dat al enige tijd opvallend meer gezondheidsklachten binnenkomen van patiënten na gebruik van gedroogde paddos.

Gesloten
Twee van de drie in februari bezochte smartshops zijn gesloten op last van de burgemeester. De derde heeft een waarschuwing gekregen voor diverse overtredingen. Voor de op 29 mei bezochte adressen beslissen politie, gemeente en Openbaar Ministerie binnenkort welke vervolgstappen worden ondernomen.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping:
"Uit onze controles blijkt iedere keer dat veel smartshops de wet overtreden. Daarom houdt het stadsdeel ze nauwlettend in de gaten en blijven we controleren."

Kijk ook bij

> Coffeeshops »
> Drugsoverlast »
> Stadsdeel Amsterdam-Centrum »