Ondertekening convenant aanpak vrachtwagenproblematiek grensovergang A1

Samen werken aan oplossingen
Ondertekening convenant aanpak vrachtwagenproblematiek grensovergang A1

Rijkswaterstaat en de gemeente Oldenzaal ondertekenen samen met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), Vereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN), ondernemersorganisatie voor logistiek en transport EVO, de gemeente Losser en de provincie Overijssel op vrijdag 1 juni een convenant over oplossingen voor de vrachtwagenproblematiek bij de grensovergang A1 op zondagen en Duitse feestdagen.

Op zondagen en op Duitse feestdagen is het vrachtwagenchauffeurs niet toegestaan in Duitsland te rijden. Dit betekent dat in de loop van zondagen en op Duitse feestdagen het vrachtverkeer voor de grens staat te wachten tot het Duitsland in mag. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties op de rijksweg; omdat er geen alternatief is, parkeren de vrachtwagens op de vluchtstrook. Op reguliere zondagen is dit een rij van circa 1-2 kilometer lengte, op Duitse feestdagen soms 10 kilometer.

Deze situatie is verkeersonveilig en daarom onwenselijk. De gemeente Oldenzaal en Rijkswaterstaat namen het initiatief voor een integrale aanpak die is vervat in een convenant. Dit convenant bevat maatregelen die een oplossing bieden voor de zondagavond en Duitse feestdagen problematiek. Voorbeelden hiervan zijn: uitbreiding van de parkeervoorzieningen door Rijkswaterstaat, het uitoefenen van toezicht en zonodig handhavend optreden door de KLPD en het bepleiten van een gedoog- of vrijstellingszone van ca. 25 km vanaf de grensovergang richting Duitsland. De organisaties EVO en TLN informeren hun achterban over de parkeerproblematiek en te nemen maatregelen. Daarnaast verzoeken zij bedrijven waar mogelijk maatregelen te nemen om de parkeerproblematiek verminderen.

Noot voor redacties (