FNV KIEM

Europese bonden voor loonsverhoging
De aanval is de beste verdediging. En dus gaan de Europese bonden in het offensief. En wel om de lage lonen op te krikken. De race naar de onderkant moet worden gestopt. Dat vinden de bonden van het Europees Verbond van Vak-verenigingen (EVV) .

Daarom zal de EVV initiatieven voor bijvoorbeeld een wettelijk minimumloon in Polen stimuleren. De landelijke vakbonden daar zijn al enige tijd bezig zo'n regeling tot stand te brengen. Bij de cao-onderhandelingen zullen de nationale bonden ervoor zorgen dat werknemers uit verschillende landen niet tegen elkaar uit worden gespeeld.

Het Nederlandse postbedrijf TNT probeert bij onze oosterburen de loonkosten omlaag te krijgen, door bij de vestiging in Duitsland kinderen en jongeren als postbezorgers in te huren. "Ondertussen zitten wij te schelden op een dochter van de Deutsche Post, omdat die in Nederland het minimumloon ontduikt door werknemers slechts een stukloon te betalen", aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. De Duitse vakbonden verwijten TNT daarom op hun beurt weer concurrentievervalsing.

De wedloop naar lage lonen in de post moet afgelopen zijn. Jongerius gaat met haar Duitse collega's overleggen om de problemen met de werkgevers in de post gezamenlijk aan te pakken.
---