FNV KIEM

Jongerius: "Ook ik ben aangenomen via positieve actie" De FNV pleit voor een voorkeursbeleid van allochtonen bij het opvullen van vacatures. De werkloosheid onder allochtonen is twee keer zo hoog als onder autochtonen. Allochtonen zijn ook sterk ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities.

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisaties VNO/NCW, heeft onlangs erkend dat allochtonen onder andere door discriminatie minder kansen op de arbeidsmarkt hebben. De hoogste tijd dus om daar iets aan te doen.

Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV: "Er is niets mis met een voorkeursbeleid. Ik ben zelf aangenomen via positieve actie." Jongerius kwam twintig jaar geleden bij de FNV in dienst nadat ze had gereageerd op een advertentie. Daarin vroeg de toenmalige vervoersbond expliciet om vrouwen. "De bond was toen een mannenbolwerk. Ik ben me ervan bewust dat ik niet op deze plaats had gezeten als ze toen niet expliciet vrouwen hadden gezocht", aldus Jongerius. "Ik ben dolblij dat ik het product ben van zo'n positieve actie. Ik schaam me daar helemaal niet voor. Ik heb altijd gedacht: als ik maar binnenkom, dan laat ik daarna wel zien wat ik waard ben."

Wettelijke dwang om het personeel een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij ziet de FNV-voorzitter niet zitten. "Het debat over een wettelijke verplicht aantal allochtonen in dienst zet alle stekels de verkeerde kant uit", legt Jongerius uit. "Het maakt het bedrijfsleven alleen maar geslotener." Maar bedrijven moeten nu wel maar eens beginnen met een allochtonenvoorkeursbeleid, vindt Jongerius. "Kies bij gelijke geschiktheid een allochtoon! Het moet gekleurder."

---