VVD


31-5-2007

Cohen vijf jaar te laat met aanpak overlast

Rita Verdonk is verrast door de plotselinge daadkracht van burgemeester Cohen ten aanzien van probleemjongeren in zijn stad.

Verdonk: "Het zijn mooie plannen, maar wel vijf jaar te laat. Door jarenlang pappen en nathouden is in Amsterdam een cultuur van onveiligheid en verloedering ontstaan. Cohen blijft echter spreken van incidenten, maar het wordt tijd dat hij onder ogen ziet dat het om een structurele problemen gaat."

VVD-Kamerlid Verdonk vindt daarnaast dat Cohen nog steeds om de hete brei heen draait. "Hij weigert te zeggen dat het om Marokkaanse jongeren gaat. Iedereen weet dat, behalve de burgemeester. We weten uit Rotterdam dat het succesvol is om een probleemgroep, de Antilianen daar, te benoemen en daar beleid op te voeren. Laat Cohen daar een voorbeeld aan nemen."

Volgens Verdonk stelt Cohen terecht dat er meer regie in de jeugdzorg nodig is. "Die conclusie had hij uit de `operatie Jong' ook al kunnen trekken. In de tussentijd is de stad wel verloederd. Ik ben benieuwd hoe minister Rouvoet dit gaat oppakken." De VVD vindt dat jeugdzorg teveel versnipperd is over verschillende ministers en zal Rouvoet dinsdag in het mondelinge vragenuurtje hierover aan de tand voelen.

31 mei 2007

Rita Verdonk