Gerechtelijke organisatie

Nieuwe publicatie over lekenrechtspraak

Deze week verschijnt het eerste nummer van Rechtstreeks van dit jaar. Rechtstreeks is een uitgave van de Raad voor de rechtspraak en richt zich op de praktijk en de ontwikkeling van de rechtspraak in Nederland. Dit nummer is gewijd aan de discussie over lekenrechtspraak.

Debat
Op 30 november 2006 organiseerde de Raad een debat over dit onderwerp met sprekers als Joost Eerdmans, Marc Groenhuijsen, Theo de Roos en Hans Boutellier. In dit nummer zijn hun bijdragen opgenomen en aangevuld met twee extra bijdragen.

Animo gering
Albert Klijn en Marnix Croes (beiden werkzaam bij de Raad voor de rechtspraak) presenteren de uitkomsten van een nadere analyse van een vorig jaar in opdracht van het WODC gehouden onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Zij komen tot de conclusie dat de animo bij de burgers om zelf invloed uit te oefenen op de strafrechtspraak betrekkelijk gering is omdat men zich daarmee begeeft op een terrein dat van de rechter is en diens onafhankelijkheid daardoor aangetast zou kunnen worden. Dat neemt niet weg dat er veel steun is voor vormen van betrokkenheid die tot een betere informatie-uitwisseling tussen burger en rechter leiden. Het grondmotief voor die betrokkenheid lijkt vooral te liggen in de sfeer van 'verbetering van de rechtspraak' en lijkt slechts in zeer geringe mate een uitdrukking te zijn van de wens tot `strengere bestraffing'.

Panels
De Leidse onderzoekster Marijke Malsch (werkzaam op het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) beschrijft, mede op basis van haar lopend onderzoek, de veelheid van vormen waarin burgers kunnen participeren in de strafrechtspraak. Panels waarin beroepsrechters en leken samenwerken beschouwt zij als 'een nuttige vorm'.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 31 mei 2007 Naar boven