Persberichten Lekstroom, 11.25 uur

Utrecht, 31-05-2007

Geld en bankpassen buitgemaakt bij babbeltruc

IJSSELSTEIN/VIANEN Een 73-jarige man is het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Op dinsdagmiddag 29 mei liet de man een meisje binnen die zich voordeed als leerlinge van een school en vragen wilde stellen over bejaardenzorg.

Tijdens het gesprek zag het meisje kans om geld en een bankpas uit zijn portemonnee weg te nemen. Kort nadat het meisje de woning had verlaten, werd de man gebeld door een persoon die zich voordeed als politieman. Die vroeg of hij iets mistte uit zijn woning. De man ontdekte toen dat uit zijn portemonnee geld en een bankpas was gestolen. De politieman vroeg naar persoonlijke gegevens en kreeg uiteindelijk ook de pincode. De man kreeg na het telefoongesprek argwaan, wilde zijn bankpas blokkeren maar het bleek dat er reeds geld was gepind.

Op vrijdagavond 25 mei werd een 81-jarige vrouw uit Vianen eveneens het slachtoffer van een babbeltruc. In dit geval liet de vrouw een meisje en een wat ouder uitziend meisje binnen. De twee vertelden voor school een verslag te moeten maken over het onderwerp thuizorg. Tijdens het gesprek liep de vrouw met één van de meisjes even de tuin in. Na ongeveer een half uur verlieten de twee de woning.

Kort daarna werd de vrouw gebeld door een persoon die zich voordeed als politieman. De man vertelde dat er een bankpas naar het bureau was gebracht en vroeg of de vrouw iets mistte uit haar woning. De vrouw constateerde dat het bankpasje uit haar portemonnee was gestolen. Hierna vroeg de politieman allerlei persoonlijke gegevens en gaf de vrouw uiteindelijk ook de pincode. Toen de vrouw de bankpas wilde blokkeren, bleek dat er geld was gepind.

In deze twee gevallen ging het om een meisje van ongeveer 18 jaar met een licht getint, mogelijk indonesich uiterlijk, tenger postuur, ongeveer 1.60 m., donkerbuin half lang haar en beschaafd nederlands sprak. Het andere meisje is rond de 25 jaar, met een licht getint indonesich uiterlijk, tenger postuur, donkerbruin half lang haar en sprak eveneneens beschaafd nederlands. De man die zich uitgaf als politieman sprak ook beschaafd nederlands.

De politie waarschuwt voor dit trio, dat echter ook in een andere samenstelling actief zou kunnen zijn. De politie adviseert nooit uw pincode af te geven, zelfs niet als de bankpas is gestolen. Wel direct de bankpas laten blokkeren. Uw pincode ook niet geven aan personen die zich uitgeven als politie. Banken en officiele instanties vragen nimmer naar uw pincode.

Heeft u informatie over deze babbeltruc en/of personen, neem dan kontakt op met het district Lekstroom telefoon 0900-8844.

Getuigen autokraak gezocht

IJSSELSTEIN Woensdag 30 mei omstreeks 21.40 uur was een 51-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel getuige van een autokraak in zijn eigen auto. Hij zag dat zijn geparkeerde auto aan het Eiteren werd opengebroken en dat hieruit een laptoptas werd meegenomen.

Twee jongens fietsten vervolgens weg over de Poortdijk richting de Televisiebaan. Een jongen droeg een zwart trainingspak en de ander een grijs met blauw jack met capuchun. Personen die informatie hebben over de autokraak, wordt verzocht zich te melden bij de politie van het district Lekstroom, via 0900-8844.