Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

gehandicaptenorganisaties

Maatschappelijk belang patiënten- en gehandicaptenorganisaties bevestigd door wetenschappelijk onderzoek


---

Vandaag presenteert het Fonds PGO de uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit van Utrecht naar het belang van organisaties van patiënten, gehandicapten en ouderen. In dagblad Trouw vanmorgen zegt de voorzitter van het Fonds PGO over de gehandicapten- en patiëntenorganisaties: "Ze zijn het sociaal kapitaal van de samenleving."

Het onderzoek komt op een belangrijk moment voor de cliëntenorganisaties. Zij zitten midden in een proces waarin hun financiering ter discussie staat. Naar nu blijkt gaat er nog geen 40 miljoen euro om in zeker 160 organisaties die met professionals en vele vrijwilligers kwalitatief hoogwaardig weerwerk bieden aan onder meer de politiek en de zorgverzekeraars.

Namens hun lidorganisaties stuurden de koepelorganisaties van patiënten, gehandicapten en ouderen gisteren een brief aan minister Klink van VWS. In die brief doen NPCF, CG-Raad en CSO de oproep aan de nieuwe minister om het systeem van de zogenaamde functiefinanciering van de organisaties zorgvuldig te doen en niet overhaast. NPCF, CG-Raad en CSO willen serieus mee kunnen praten over hun eigen rol en toekomst. Hun belangen en die van hun lidorganisaties liggen zowel op het terrein van de zorg áls op het vlak van bredere maatschappelijke participatie (werk, onderwijs, vervoer et cetera).


* Brief van NPFC, CG-Raad en CSO aan minister Klink over de functiefinanciering

* Fonds PGO-Rapport 'Meerwaarde patiënten- en gehandicaptenorganisaties

(Geplaatst: 31 mei 2007)

---