Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Informatievoorziening over geneesmiddelen


De informatievoorziening over geneesmiddelen is onvoldoende. Dit volgt uit een onderzoek van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) van begin dit jaar. Het onderzoek had tot doel de meningen en wensen van de lidorganisaties te inventariseren met het oog op de Europese ontwikkelingen op dit gebied.

De Europese Commissie spreekt dit jaar over het rechtstreeks verstrekken van geneesmiddeleninformatie door producenten aan patiënten. Als collectieve belangenbehartiger van chronisch zieken en gehandicapten geeft de CG-Raad graag op nationaal en Europees niveau advies over een aanpassing van de huidige regelgeving.
Om tot een goed onderbouwd advies te komen, heeft de CG-Raad opdracht gegeven tot een literatuuronderzoek over de informatievoorziening van geneesmiddelen en een onderzoek onder patiëntenorganisaties. Hieruit komt naar voren dat de huidige informatievoorziening voor geneesmiddelen onvoldoende is. De informatie is niet gebruiksvriendelijk, onvolledig en bereikt de patiënt vaak te laat. Daarnaast sluit de informatievoorziening niet aan bij de wensen van de gebruikers.

Op het gebied van informatievoorziening voor geneesmiddelen heeft de CG-Raad de volgende standpunten: patiënten moeten over volledige informatie kunnen beschikken, een overwogen keuze kunnen maken uit de verschillende geneesmiddelen en behandelmethoden en de informatievoorziening moet worden uitgebreid en verbeterd.
Ter verbetering adviseert de CG-Raad de volgende zaken: voor een optimale informatievoorziening moeten producenten meer informatie bekend maken aan patiënten. Ter controle van de betrouwbaarheid van de informatie pleit de CG-Raad voor een onafhankelijke instantie die zich hiermee belast. Daarnaast bepleit de CG-Raad een verbetering van de kwaliteit van de informatievoorziening waarbij patiëntenorganisaties een rol spelen. De CG-Raad blijft zich met zijn partners sterk maken voor verbetering van de informatievoorziening over medicijnen.

(Geplaatst: 29 mei 2007)

---