Verbond van Verzekeraars

Meer grote branden in 2006

Het aantal grote branden (met een schade van meer dan één miljoen euro) is in 2006 toegenomen ten opzichte van 2005, maar haalt niet meer de extreem hoge aantallen van een paar jaar geleden. Dat blijkt uit het grote branden-overzicht van het Verbond. In 2006 waren er 79 grote branden (tegenover 73 in het jaar daarvoor), met een schadebedrag van ruim 293 miljoen euro. De meeste branden vonden plaats in Zuid-Holland.

Het Verbond inventariseert sinds jaar en dag het aantal grote branden in Nederland. Niet alleen om het probleem in kaart te brengen, maar ook om het belang van preventie te onderstrepen. De preventie-inspanningen van verzekeraars in de afgelopen jaren hebben dan ook zeker hun vruchten afgeworpen, meent beleidsmedewerker Maarten Heeneman, want hoewel het aantal grote branden in 2006 is gestegen, zitten we gelukkig niet meer op het niveau van vóór 2005, toen het jaarlijkse schadebedrag structureel boven de 450 miljoen euro lag. Dat betekent volgens Heeneman niet dat verzekeraars achterover kunnen leunen. Integendeel. De cijfers over 2006 tonen aan dat het nodig is te blijven hameren op preventie: de schade steeg namelijk van ruim 251 miljoen in 2005 naar ruim 293 miljoen euro in 2006. Preventie is zon onderwerp dat je continu op de agenda moet zetten. Anders verslapt de aandacht.

Drukke Randstad
De meeste grote branden (negentien) ontstonden vorig jaar in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland (twaalf). Volgens Heeneman is dat niet zo gek. In het westen van het land staan meer gebouwen en bedrijvenparken, waardoor de kans op een grote brand een stuk hoger is.
Hoewel het gros in de drukke Randstad plaatsvond, barstte de grootste brand los in Flevoland, één van de provincies met de minste grote branden. Een brand in een snackfabriek zorgde in Lelystad voor een schade van maar liefst 26 miljoen euro.
Een overzicht van alle grote branden kunt u vinden bij Cijfers/Brandschaden vanaf 1 miljoen.

Verzekerd!, mei 2007