Productschap Margarine


Home

24.05.2007

PDV steunt herintroductie dierlijke eiwitten in diervoeder

Het Productschap Diervoeder (PDV) roept de politiek op tot een heroverweging van het verbod op dierlijke eiwitten in diervoeders.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt het PDV dat het verbod niet noodzakelijk en proportioneel is in de preventie en terugdringing van TSE. Volgens PDV leidt de huidige situatie tot:
* toepassing van laagwaardige (plantaardige) grondstoffen in diervoeders, terwijl hoogwaardige dierlijke grondstoffen tot betere dierprestaties leiden;

* laagwaardige toepassing van hoogwaardige dierlijke grondstoffen voor bijvoorbeeld de opwekking van energie; en
* opdrijving van de kosten voor de grondstoffen voor levensmiddelen, diervoeders en biobrandstoffen.

Verder geeft PDV in de brief aan een wettelijk verankerde positieve lijst van voedermiddelen bureaucratisch te vinden en niet leidend tot betere borging van diervoederveiligheid. De huidige, door de sector zelf gefinancierde en onderhouden Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen is hiertoe een actueler, effectiever en efficiënter instrument. De databank bevat die voedermiddelen die een generieke en onafhankelijke risicobeoordeling hebben. GMP+-gecertificeerde diervoederbedrijven mogen alleen grondstoffen gebruiken die in de databank zijn opgenomen.