Ingezonden persbericht


Amsterdam, 31 mei 2007

Van Gogh Museum verwerft aquarel Conversation intime van Louis Anquetin

Het Van Gogh Museum heeft onlangs Conversation intime (1891) aangekocht van de Franse kunstenaar Louis Anquetin (1861-1932). De aanwinst komt uit een periode die wordt beschouwd als de meest belangrijke periode in het oeuvre van Anquetin. De aquarel is een waardevolle aanvulling op de werken van kunstenaars uit Van Goghs vriendenkring. Zo wordt Van Goghs eigen werk in een bredere context geplaatst. Conversation intime toont twee vrouwen zittend aan tafel in een café. Op de achtergrond is nog een derde vrouw in profiel te zien.

Louis Anquetin (1861-1932)
De Fransman Louis Anquetin was 21 jaar toen hij naar Parijs trok om in de leer te gaan bij Léon Bonnat, waar hij bevriend raakte met Henri de Toulouse-Lautrec. Samen gingen zij vervolgens naar het atelier van Fernand Cormon, waar zij Emile Bernard en Vincent van Gogh ontmoetten. De vier vrienden zochten in hun werk naar een nieuwe beeldtaal. Het was Van Gogh die Anquetin enthousiast maakte voor Japanse houtsnedes en in de loop van 1887 werd de invloed van deze prentkunst in het werk van beide kunstenaars goed zichtbaar: vormen werden meer gestileerd en voorstellingen werden opgebouwd uit monochrome kleurvlakken. Het was naar aanleiding van de ingezonden werken van Anquetin op de tentoonstellingen van Les XX in Brussel en de Salon des Indépendants in 1888 dat de kunstcriticus Edouard Dujardin voor het eerst de term Cloisonnisme gebruikte om de nieuwe stijl te beschrijven (kleurvlakken omgeven door contouren zoals bij email cloisonné). Rond 1890 richtte Anquetin zich op het weergeven van welgestelde dames en het uitgaansleven, onderwerpen die in Conversation intime gecombineerd zijn.

Presentatie De vrienden van Van Gogh (tot en met 8 juli 2007) De aanwinst is voor het eerst te zien bij de presentatie De vrienden van Van Gogh. In het prentenkabinet van het Van Gogh Museum (Rietveldgebouw) zijn, tot en met 8 juli, meer dan 40 tekeningen, prenten, schilderijen en brieven te zien van een aantal belangrijke vrienden van Van Gogh zoals Anthon van Rappard, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Camille Pissarro. De vrienden van Van Gogh belicht de invloedrijke groep kunstenaars rondom Vincent van Gogh.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.

Van Gogh Museum
Postbus 75366

1070 AJ Amsterdam
Netherlands
tel. +31 (0)20 5705 292
fax +31 (0)20 5705 266
www.vangoghmuseum.nl

Nu te zien / Now on view

Max Beckmann in Amsterdam, 1937 - 1947


06.04.07 - 19.08.07

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond geopend tot 22 uur

The Van Gogh Museum is open until 10 p.m. every Friday

==================== Disclaimer ====================

De informatie verzonden in dit e-mail bericht inclusief de bijlage(n) is vertrouwelijk en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Indien u niet de geadresseerde bent van dit bericht wordt u verzocht de afzender hiervan op de hoogte te stellen en dit bericht inclusief eventuele bijlagen uit uw systeem te wissen. U wordt hierbij gewezen op de onrechtmatigheid van het openbaar maken, gebruiken, vermenigvuldigen, verspreiden en/of verstrekken van de inhoud van dit bericht aan derden. De Stichting Van Gogh Museum, gevestigd te Amsterdam en ingeschreven in het Handelsregister onder nr. 41213987, aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, noch voor daarbij overgebrachte virussen. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

The information in this e-mail, including any attachments, is confidential and intended exclusively for the recipient. Should you not be the person to whom it is addressed, please notify the sender and delete this message, including any attachments, from your system. You are hereby notified of the unlawfulness of publishing, using, copying, distributing and/or providing the content of this message to third parties. The Stichting Van Gogh Museum, established in Amsterdam and listed in the Registry of Companies under no. 41213987, accepts no liability for losses, of whatever nature, associated with the incorrect, incomplete or untimely transmission of the contents of a despatched e-mail message, nor for any viruses it may transfer. No rights may be derived from this message.