Ingezonden persbericht


Open dag Luycksterrein in stadsdeel Oost / Watergraafsmeer

Persuitnodiging

Amsterdam, 31 mei 2007

De woningen van het nieuwbouwproject Luycksterrein in stadsdeel Oost / Watergraafsmeer te Amsterdam zijn gereed en worden momenteel opgeleverd. Vandaag is van 15.00 - 17.00 uur een open dag georganiseerd waarbij enkele woningen opengesteld zijn.

Programma

Op het Luycksterrein zijn 71 woningen gerealiseerd, waarvan 32 huurappartementen, 26 koopappartementen en 13 hofwoningen met tuin, 2 bedrijfsruimtes bestemd voor verhuur en een dubbele ondergrondse parkeergarage met 97 parkeerplaatsen. Architectenbureau Maccreanor + Lavington uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het project is ontwikkeld door projectontwikkelaar De Principaal. Het beheer van de huurwoningen en de bedrijfsruimtes is in handen van Woonstichting De Key.

Geschiedenis Luycksterrein en Brouwershuisje

Het Luycksterrein ligt tussen de Weesperzijde en de Wibautstraat, ter hoogte van de Berlagebrug. Begin 20ste eeuw vestigde de mosterd- en zuurwarenfabriek Luycks zich hier. Aan deze fabriek dankt het terrein haar naam. Het Luycksterrein is in de loop der tijd volledig ingesloten door de stad, de fabriek is vertrokken en de loodsen zijn gesloopt. Hierdoor ontstond de unieke locatie voor een rustig en ruim binnengebied. Voordat de Luycksfabriek kwam, stond er een brouwerij op de locatie. Hiervan is nog één gebouw bewaard gebleven: het Brouwershuisje. Dit is in 2003 door De Principaal volledig gerenoveerd en biedt onderdak aan negen ateliers. Een architectonisch en historisch waardevol pand is hierdoor bewaard gebleven. Noot voor redactie (