Gemeente Beek


Beek sluit aan bij project Bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit

Beek, 29 mei 2007

De gemeente Beek kondigt aan dat zij gaat aansluiten bij het project Bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit, ook wel genoemd project schone handen.

Het project Bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit

In 2004 is binnen de regio Limburg Zuid een intentieverklaring opgesteld die voorziet in een preventieve, bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. De aanpak is ook gericht op de interne en externe integriteit van overheidshandelen. Dit om te voorkomen dat de overheid de onderwereld faciliteert door overheidshandelen zoals bijvoorbeeld vergunningverlening aan een persoon die deze vergunning misbruikt voor criminele doeleinden .
Ter uitvoering van de intentieverklaring is in 2004 een convenant ondertekend voor de start van het project bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit in de politieregio Limburg Zuid. Vooralsnog verkeert het project in een pilotfase. In 2007 wordt verwacht dat de pilot kan worden omgezet in een structureel project.

Tot op heden is het project beperkt gebleven tot de grotere regiogemeenten Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Sittard-Geleen, Valkenburg a/d Geul en de politie regio Limburg Zuid, het OM Arrondissement Maastricht en de provincie Limburg.

Doel project

Doel van het project is integrale ketensamenwerking te bewerkstellingen. Elke partij geeft in het samenwerkingsverband binnen de kaders van de eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden invulling aan zijn individuele taak.

Zo ontstaat een gecoördineerde aanpak door handhavingorganisaties die te maken kunnen krijgen met georganiseerde criminaliteit. Door middel van een forum werken alle convenantpartners mee om gezamenlijk een completer beeld van de problematiek te vormen. Er vindt afstemming plaats over de wijze waarop criminelen kunnen worden aangepakt. Daartoe wordt informatie uitgewisseld.

Deelname door Beek

In februari 2007 is aan alle gemeenten in de regio gevraagd om aan te sluiten bij het project. Beek is één van de eerste gemeenten die kenbaar maakt dat zij aan zal gaan sluiten. Daartoe worden momenteel de voorbereidingen getroffen.

Het college van B&W, in het bijzonder burgemeester Cremers, de portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, is een groot voorstander van deelname aan het project. Door de samenwerking tussen de verschillende overheidsinstanties verwacht de gemeente Beek meer grip te krijgen op illegale activiteiten door de georganiseerde criminaliteit in de gemeente. Doordat de informatie van de verschillende overheidsinstanties over bepaalde panden in de gemeente nu in één forum worden behandeld, kan georganiseerde criminaliteit veel effectiever bestreden worden.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat Beek niet wordt ervaren als een onveilige gemeente, is het niet uit te sluiten dat er in de toekomst sprake zal zijn van georganiseerde criminaliteit in de gemeente. Zeker nu de grotere gemeenten deelnemen aan het project kan dit voor kleinere gemeente betekenen dat de georganiseerde criminaliteit zich daar naartoe verplaatst. Ook om dit effect tegen te gaan is deelname volgens de gemeente Beek zo belangrijk.

De gemeente is druk doende om de eigen organisatie voor te bereiden op de deelname. Omdat het om een gevoelig onderwerp gaat, worden ambtenaren goed geïnstrueerd en zal de gemeente bij elke relevante ontwikkeling haar inwoners en bedrijven steeds informeren.

Meer informatie over het project vindt u op www.bestuurlijkeaanpak.nl.