Nederlandse Spoorwegen

Utrecht 31 mei 2007

Treinreizigers halen norm gezond bewegen

Reizen per trein draagt bij aan een goede gezondheid. Ruim driekwart van de treinreizigers loopt of fietst elke dag naar en van het station. Ze besteden hier gemiddeld 38 minuten per dag aan en voldoen daarmee ruimschoots aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Dit blijkt uit mobiliteitsonderzoek van NS, dat werd uitgevoerd in 2005 en 2006. Van alle Nederlanders haalt maar iets meer dan de helft de NNGB, die voorschrijft dat volwassenen op minstens vijf dagen van de week minimaal 30 minuten matig intensief zouden moeten bewegen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voert een vierjaar durende campagne onder de naam 30minutenbewegen om aandacht te vragen voor deze norm en mensen meer aan het bewegen te krijgen.

Clémence Ross, directeur NISB: "Veel winst is te halen met bewegen in het dagelijks leven. Kleine aanpassingen, bijvoorbeeld boodschappen doen op de fiets in plaats van met de auto, verhogen de kans op een gezonder leven." NISB wil bereiken dat 65% van de Nederlanders in 2010 aan de beweegnorm voldoet. Voor wat betreft treinreizigers is deze doelstelling dus al ruim gehaald.

Boukje Bügel, commercieel directeur van NS Reizigers: "Vooral werkenden met een zittend beroep komen vaak weinig aan sport en bewegen toe. De oplossing is dan om het in te passen in je dagelijkse routine en dat is precies wat veel van onze klanten doen."

Treinreizigers blijken zich echter niet bewust van het feit dat zij vaak al goed bezig zijn door hun keuze voor de trein. NS begint daarom op 1 juni een campagne om dit voordeel van het reizen per trein onder de aandacht te brengen. De campagne zal bestaan uit een tv-commercial, advertenties, posters, de website www.bewegenmetdetrein.nl en diverse verrassende acties op een aantal stations.
Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS
NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt over een spoorwegnet van ruim 2000 km lengte met 4500 treinritten per dag het vervoer van 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn bijna 2900 rijtuigen met 250.000 zitplaatsen beschikbaar. 25.000 NS-ers verzorgen de dienstverlening aan de klanten. In Nederland beheert NS 378 stations. NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland: op de drukste corridors naar de Randstad en tussen de grote steden heeft de trein een marktaandeel tussen de 30 en 60%. NS stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum
Pagina 2/2

In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Over het Nederlandse spoorwegnet rijdt naast NS nog een twintigtal andere vervoerders. Het beheer van de spoorweginfrastructuur (rails, wissels, bovenleidingen etc) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.


---- --