Gemeente Hilversum

Renovatie Groenstrook Kamerlingh Onnesweg

31 mei 2007
Als onderdeel van het investeringsprogramma groen 2005-2008 groot onderhoud, is voor de groenstrook van de Kamerlingh Onnesweg een renovatie gepland. Het betreft de groenstrook tussen de Kamerlingh Onnesweg en de ventweg langs de nummers 101 t/m 293.

De bestaande beplanting in de groenzone is deels versleten, daarnaast voldoet de huidige situatie niet meer aan het gewenste beeld als parkachtige strook. Als onderdeel van de renovatie wordt de inrichting van de strook aangepast om in de toekomst het gewenste beeld en onderhoudsniveau te kunnen bereiken.

Uitgangspunten
In het ontwerp van de groenstrook wordt rekening gehouden met:


* Behoud van de bestaande bomen en heesters van goede kwaliteit als uitgangspunt

* Zodanige inrichting dat kwaliteit in de toekomst behouden blijft.
* Passende inrichting in de omgeving; parkachtige inrichting met bomen, gras, solitaire heesters en bollen.

Ontwerp
De bomen en heesters (groter dan 1,5 meter) dienen als uitgangspunt voor de strook. Enkele bomen en heesters zijn aan vervanging toe en hiervoor in de plaats zullen bomen of heesters op formaat teruggeplant worden. Om de bomen en heesters meer ruimte te geven, zowel ruimtelijk als in hun groei-en leefomstandigheden worden de kleinere heesters, die vaak al een slechte kwaliteit hebben, verwijderd. De plantvakken worden verwijderd en hiervoor in de plaats komt gras. In het gras rond de kruisingen worden bollen geplant, die een kleuraccent toevoegen. De kleinere stukken gras op de kruisingen worden verhard met tegels. De bomen die hierin staan krijgen een plantgat.

Bomen en heesters


* Te kappen coniferen t.o. nr. 283, de toestand van deze conifeer is matig te noemen en tevens neemt deze de ruimte weg van de conifeer (tsuga) ernaast. Door de coniferen te kappen, hopen we deze meer ruimte te geven.

* Te kappen taxus t.o. nr. 261, herplant met olijfwilg. De toestand van de taxus is matig te noemen, daarnaast is deze zover richting de ventweg uitgegroeid dat deze hinderlijk wordt.
* 2 van de 3 honingbomen t.o. nr. 211 worden verplaatst naar een plek t.o. nummer 183. De dode boom die hier staat zal daarom gekapt worden.

* Kappen van de liguster t.o. nummer 145/ Lorentzweg nr. 128 en vervangen door Sneeuwbal

* Aanplant van Kornoelje t.o. nr. 172

* Aanplant van toverhazelaar t.o. nr. 115
* Daarnaast worden in de strook een aantal kleuraccenten aangebracht met bollen.

Vervolg
Het ontwerp lig vanaf 1 juni t/m 6 juli ter informatie op het Melkpad 26. Bewoners kunnen in die periode reageren op het ontwerp. Op basis van de reacties wordt bepaald of er wijzigingen in het ontwerp moeten komen en indien nodig zullen deze worden teruggekoppeld. De uitvoering van het project staat gepland voor november-december 2007.