Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060716540

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over visles op basisscholen. (Ingezonden 30 mei 2007)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat Sportvisserij Nederland vislessen organiseert op Nederlandse basisscholen? 1)


2
Deelt u de mening dat de hengelsport een dieronvriendelijke hobby is, gelet op het dierenleed dat hiermee gepaard gaat en het aantal vissen dat hierbij sterft? Zo neen, kunt u uw antwoord toelichten?


3
Vindt u het verantwoord dat kinderen op de basisschool enthousiast worden gemaakt voor een hobby die veel dierenleed veroorzaakt, zoals de hengelsport? Zo ja, waarom? Zo neen, welke maatregelen wilt u hiertegen ondernemen?


4
Vindt u het verantwoord dat deze vislessen onder schooltijd plaatsvinden, in plaats van de reguliere lessen? Zo ja, waarom?


5
Ziet u het als een taak van scholen om een podium te bieden voor lessen die zich richten op dieronvriendelijke activiteiten? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot het algemene gegeven dat mensen een zorgplicht hebben voor (wilde) dieren en dat op deze wijze kinderen kunnen worden aangezet de zorgplicht te verzaken bij het uitoefenen van een hobby zoals de hengelsport? Zo neen, op welke wijze garandeert u dat kinderen niet worden aangezet tot dieronvriendelijke hobby's zoals de sportvisserij?


6
Kunt u aangeven of Sportvisserij Nederland op enigerlei wijze overheidssubsidie ontvangt voor het geven van visles op basisscholen? Zo ja, hoeveel, van welke overheidsinstantie en waarom?


7
Deelt u de mening dat het geven van eenzijdige voorlichting op scholen over de omgang met dieren voorkomen zou moeten worden, met name als deze is gericht op vermaak met dieren waarbij deze dieren pijn lijden en vaak als gevolg daarvan sterven? Zo ja, op welke wijze wilt u daar invulling aan geven? Zo neen, waarom niet?


8
Kunt u aangeven welke richtlijnen er momenteel gelden voor het uitnodigen van externe organisaties om lessen te verzorgen op Nederlandse basisscholen? Bent u bereid om een toetsingskader te ontwikkelen voor de activiteiten die door externe partijen voor kinderen op basisscholen gehouden worden? Zo ja, welke criteria zullen hierbij worden gehanteerd en zal dierenwelzijn daar een onderdeel van uitmaken? Zo neen, waarom niet?


1) http://www.pos-sportvisserij.nl/nieuws.php?id=15716