Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Proefschrift over Souvereiniteit

Dissertatieprijs Politicologie toegekend aan Tanja Aalberts

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Kring voor de Wetenschap der Politicologie (NKWP) is 31 mei in Antwerpen de prijs voor de beste dissertatie van 2006 uitgereikt aan Tanja Aalberts. Zij promoveerde vorig jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift getiteld Politics of Sovereignty. Haar promotoren waren prof. dr. J.de Wilde, prof dr. H. Keman en prof. dr. A. Weiner.

De jury van de politicologieprijs stond dit jaar onder voorzitterschap van prof. dr. Joop van Holsteyn, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In het juryrapport wordt het project beschreven als een 'riskant project', vanwege de complexiteit van het begrip souvereiniteit. Maar Tanja Aalberts geeft volgens de jury blijk van een groot academisch vakmanschap, alsmede van een duidelijke en evenwichtige beheersing van haar eigen discipline en verwante disciplines.

In het proefschrift ontrafelt de promovenda de betekenissen van het concept souvereiniteit in verschillende politicologische en juridische discoursen. Het project bestrijkt meerdere wetenschappelijke subdisciplines zoals Internationale Betrekkingen en Internationaal Recht. Tanja Aalberts, die momenteel verbonden is aan de Universiteit Leiden, demonstreert op overtuigende wijze dat zij in staat is boven de stof te staan en op die manier een belangrijke inhoudelijke bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke discussies over het begrip souvereiniteit.



Vrije Universiteit Amsterdam