Socialistische Partij

Geen woorden maar daden tegen graaien aan top (semi-)publieke sector

31-05-2007 * Topinkomens in de energiesector, de ziekenzorg en bij de publieke omroep moeten snel worden ingedamd. Dat stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak in reactie op een nieuw overzicht die het blad Intermediair publiceerde van grootverdieners in de (semi-)publieke sector. "Deze mensen zijn de schaamte voorbij. Een vrijblijvend moreel appèl, zoals minister Bos doet, is inmiddels lachwekkend. Hij moet niet verongelijkt sputteren, maar ingrijpen tegen deze zakkenvullerij."

Eneco-topman Blom kostte zijn bedrijf vorig jaar 2,5 miljoen euro, voor zijn Nuon-collega Boersma stond 907.000 euro aan loonkosten in de boeken. Schiphol-bestuurder Cerfontaine kostte 800.750 euro, Veenman van de NS 623.000 euro en Korstenhorst van Connexxion 589.000 euro.

Sinds 2006 moeten de loonkosten openbaar worden gemaakt van medewerkers in de (semi-)publieke sector die meer verdienen dan de minister-president. Toch is vorig jaar in de energiesector, bij vervoersbedrijven, in de zorg, bij de publieke omroep en op universiteiten het aantal mensen gestegen dat de Balkenende-norm overstijgt. Van Raak: "Openbaarmaking van topinkomens blijkt een perverse werking te hebben. Het is voor topmanagers geen reden om hun inkomens te matigen, met de cijfers van hun collega's in de hand worden juist steeds hogere eisen gesteld."

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een wet waarin de Balkenende-norm wordt vastgelegd voor de (semi-)publieke sector. Van Raak: "Dat is een goed begin, maar niet genoeg. Onduidelijk is nog wie nu wel en wie niet onder deze norm gaat vallen. Wat ons betreft niet alleen ambtenaren, maar iedereen die worden betaald met publiek geld. Dus ook als ze werken in de energie, de zorg en het onderwijs, bij woningcorporaties en de publieke omroep. Bovendien moet voorkomen worden dat bestuurders naast hun loon allerlei bonussen en extraatjes krijgen, zoals het geval was bij Eneco-topman Blom."