Time : 13:28:19
Date : 31 May 2007
Sender Name: Pfizer

Pfizer biedt een globale aanpak voor rookstop aan: Reactie op het persbericht van Test Aankoop

In december verleden jaar stelde Pfizer Champix(registered), een nieuwe farmacologische behandeling voor rookstop, ter beschikking van de artsen. Gezien roken zowel een fysische als een psychologische verslaving inhoudt biedt Pfizer tevens een gratis
begeleidingsprogramma aan, LifeRewards(r) genaamd. Pfizer wenst op die manier alle kansen op slagen te geven aan diegene die wenst te stoppen met roken door een innoverend geneesmiddel aan te bieden dat zijn superioriteit heeft aangetoond en door een gepersonaliseerde psychologische steun voor te stellen.

In tegenstelling met de beweringen van Test Aankoop, bestaat het begeleidingsprogramma LifeRewards(r) sinds maanden en maakt Pfizer geen enkele publiciteit voor dit programma naar het grote publiek, noch rechtstreeks noch onrechtstreeks.
Enkel de professionelen in de gezondheidszorg kregen informatie over dit initiatief.
Dit begeleidingsprogramma is optioneel en totaal vrijblijvend. Het kan enkel door artsen worden aangeboden aan mensen die wensen te stoppen met roken nadat de beslissing werd genomen om een farmacologische behandeling met Champix(r) in te stellen. Het is dus fout te zeggen dat het programma LifeRewards(r) de patiënt aanzet om Champix(r) aan zijn arts te vragen.
Cijfers spreken dit ten andere tegen vermits we het aantal personen die vandaag in België stoppen met roken met behulp van Champix(r) kunnen schatten op 22.000 terwijl er maar 700 het LifeRewards(r) programma in combinatie volgen.
De patiënt kan de begeleiding met LifeRewards(r) op elk moment stopzetten via een simpele oproep op een gratis telefoonnummer. Dit programma werd in samenwerking met rookstop-experten op europese niveau opgesteld en werd zeer positief onthaald zowel door verschillende Belgische opinieleiders als patiëntenassociaties. Zoals hieronder te lezen werd Pfizer gefeliciteerd om niet enkel een geneesmiddel voor rookstop aan te bieden maar voor het eerst tevens een psychologisch begeleidingsprogramma, een absolute vereiste voor een efficiënte therapie.

"Uit onderzoek weten we dat begeleiding het effect van farmaca verhoogt. Persoonlijke face-to-face ondersteuning werkt daarbij het best. We weten echter dat ook o.a. internetgestuurde support niet inefficiënt is. Het LifeRewards®- programma is een ondersteuningprogramma dat de roker helpt en steunt in zijn rookstop. Het is geen informatieprogramma dat de ambitie heeft om de patiënten te informeren over het product. Ik zie dan ook niet de link tussen LifeRewards(r) en het al dan niet verder nemen van Champix(r)." Professor Herwig Boudrez, UZGent

"Het ondersteuningsprogramma is een duidelijk in praktijk brengen van wat we bij rookstop al sinds jaar en dag intensieve ondersteuning noemen en in alle guidelines naar voor gebracht wordt" Dr. Jean-Pierre Hoengenaert, Gent

Gisteren heeft het Britse (geneesmiddelen)agentschap NICE het belang van de terugbetaling van rookstopmiddelen benadrukt en erkent het de meerwaarde van Champix(r) ten opzichte van alle bestaande farmacologische behandelingen.

Het is betreurenswaardig dat Test Aankoop juist vandaag 31 mei, Werelddag zonder Tabak, de aandacht van de consumenten tracht te verleggen in plaats van gebruik te maken van deze campagne om rokers te stimuleren om te stoppen.


_______________________

Mogelijke Contactpersonen:

Professor Herwig Boudrez
UZ Gent
09 240 33 32

Dr. Jean-Pierre Hoengenaert
Gent
0477 62 56 27
09 386 52 12

Contact bij Pfizer:
Daniel Van Bellinghen
02 554 67 22
0475 84 12 06