Gemeente Zandvoort


Zandvoort sluit aan bij het Bespaarloket Noord-Holland

(31 mei 2007)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze week besloten om deel te nemen aan het Bespaarloket Noord-Holland. Meer dan 50 gemeenten zijn reeds aangesloten bij het bespaarloket. Het CO2-sevicepunt Noord-Holland regelt de uitvoering. De gemeente betaalt hiervoor ¤ 2.000, eenmalig. De gemeente ondersteunt daarmee actief de campagne BespaarDaar.nl.

Focus
In de campagne focussen de Noord-Hollandse gemeenten en de Amsterdamse stadsdelen op de mogelijkheden van energiebesparing in de bestaande woningbouw. De folders liggen bij de Centrale Balie en de Openbare Bibliotheek. De campagne duurt in elk geval tot het eind van het jaar. Internettende energieconsumenten raadplegen www. BespaarDaar. nl. 'Met deze campagne willen we particuliere woningeigenaren actief informeren over het toepassen van energiebesparende maatregelen', zegt Ton van Heemst van Gemeente Zandvoort.

Gedrag en geld
'Het gaat daarbij om zowel investeringsmaatregelen als gedragsmaatregelen om de eigen woning energiezuiniger te maken. Bij investeringsmaatregelen kun je denken aan bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie of aan het plaatsen van een zonneboiler bij je cv-ketel. Met dat soort maatregelen bespaar je op de jaarlijkse kosten voor gas en elektriciteit. Maar ook een gedragsmaatregel als je huis regelmatig luchten levert je al vijf tientjes per jaar op.'

Energiescan
Centraal element in de campagne is de energiescan op de onlangs gelanceerde projectsite BespaarDaar.nl. 'Door de energiescan in te vullen ontdekken woningeigenaren in enkele minuten hoe zij hun eigen huis energiezuiniger kunnen maken', licht Van Heemst toe. 'Zeker nu veel mensen klagen over de alsmaar stijgende kosten voor gas en elektriciteit, is het handig te weten waarop je moet letten als je energie wilt besparen. Op BespaarDaar.nl krijgen woningeigenaren per energiemaatregel concrete adviezen en informatie. Ook kan direct een offerte worden aangevraagd bij bedrijven die de energiemaatregelen uitvoeren.'

Onvrede
Een gemiddeld Nederlands gezin betaalt ongeveer 1700 euro per jaar voor de kilowattuurtjes en kubieke meters aardgas die hij afneemt van zijn energiemaatschappij. De tariefsverhogingen maken de energieconsument knorrig. Toch moeten hij ook de hand in eigen boezem steken. Er komen in een huishouden steeds meer energieverbruikende apparatuur te staan - vaak gaat het om 'zware' consumentenelektronica, als flatscreens en computers. Bovendien laten veel energieconsumenten besparingsmogelijkheden onbenut.