Gemeente Rhenen


Berichten uit de gemeenteraad

Wat gebeurde er in de raadsvergadering van 29 mei 2007.

Vertrek Marian Pielage

RHENEN - Als opvolger van Marian Pielage zijn de geloofsbrieven goedgekeurd van Irene Holierook als nieuw raadslid voor de PvdA in de Rhenense gemeenteraad. Drukke werkzaamheden zijn er de oorzaak van dat Pielage geen tijd meer heeft voor het raadswerk. Holierook stond op nummer vier van de verkiezingslijst en heeft veel ervaring. Zo was de in Elst wonende Holierook zes jaar raadslid in de gemeente Rheden en negen jaar wethouder in die plaats.

,,Kort, bondig, een hekel aan lange verhalen. Scherp en fris. Zo werd het vertrekkende raadslid Marian Pielage gekarakteriseerd door burgemeester Joost van Oostrum. ,,Jammer dat we nu al - na een jaar - van jou afscheid moeten nemen. Nadat de burgemeester haar een cadeau en een ruiker overhandigde, was er applaus voor Pielage.

Joop van Beem nieuwe griffier

RHENEN - Joop van Beem is door de Rhenense gemeenteraad benoemd als griffier. Al een tijdlang was Van Beem na het vertrek van griffier Luuk Derks als waarnemend griffier in functie. Deze tijdelijkheid is nu omgezet in een vast dienstverband. Namens de gemeenteraad werd hij gefeliciteerd door Piet van Leeuwen.
,,De raad was unaniem over de benoeming, stelt Van Leeuwen. ,,Het is niet niks om uit 62 kandidaten met zn tweeën over te blijven. Het was een kwestie van wikken en wegen, een nek aan nek race. De doorslag gaf dat jij voorwaarden durfde te stellen tijdens de sollicitatieronde. Je zei met achttien uur doe ik het niet. Je wilde achtentwintig uur. Het werden er vierentwintig.

In een kort woord bedankte Van Beem de gemeenteraad voor het in hem gestelde vertrouwen. ,,Met enthousiasme heb ik de taak in november 2006 opgenomen. Ik hoop dat ook in de komende tijd te doen. Ik zie in het werk veel uitdaging.

Enquête WERV

RHENEN - Tweederde van de raadsleden vulde de enquête over de WERV in. ,,De eerste gezamenlijke conclusie die we er uit trekken is dat wij met zn allen een lange lijst van kansrijke onderwerpen zien voor WERV. Maar dat er teleurstelling, ontevredenheid bestaat over de manier waarop de WERV werkt, aldus Simone Veldboer (Progressieve Combinatie) en Karel van Vlastuin (SGP). De gemeenteraad sprak af om in het presidium te bespreken hoe verder gegaan moet worden met WERV.

Initiatiefvoorstellen Rhenens Belang

RHENEN - Een initiatiefvoorstel van Rhenens Belang (RB) om wat te doen aan de verkeersoverlast in het centrum is niet overgenomen. Fractievoorzitter Jan Wiesenekker pleitte er voor om het vrachtverkeer vanuit Remmerden te weren. En via de Veenendaalsestraatweg in Elst te laten afwerken. Ook is Wiesenekker voor een verdubbeling van het verkeer via het Ingense veer. De gemeenteraad vond het voorstel overbodig. En vond dat het verkeersaspect in WERV-verband bij de provincies Gelderland en Utrecht moet worden aangekaart.

RHENEN - Een initiatiefvoorstel van Rhenens Belang (RB) om regels te verminderen voor ondernemers kan om sympathie rekenen van de gemeenteraad van Rhenen. Burgemeester Joost van Oostrum adviseerde namens het college van burgemeester en wethouders te wachten op voorstellen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de burgervader is de VNG bezig alle Algemeen Plaatselijke Verordenin gen (APVs) in Nederland onder de loupe te nemen. Eind 2007 wordt het resultaat verwacht. Van Oostrum stelde voor de wijziging van de VNG af te wachten. En een nieuwe APV begin 2008 in de gemeenteraad aan de orde te stellen. Op RB ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel van Van Oostrum.

Interpellatiedebat woningbouw Zwijnsbergen

RHENEN - Het Interpellatiedebet van het raadslid Piet van Leeuwen (SGP) over een principe verzoek van familie van wethouder Ad van Hees voor het bouwen van twee woningen aan Zwijnsbergen in Elst resulteerde in een motie van wantrouwen van het CDA tegen de wethouder. Uiteindelijk werd de motie ingetrokken.

Van Leeuwen wilde weten waarom de procedure voor het bouwen van woningen aan Zwijnsbergen zo snel zou zijn verlopen. ,,Hoeveel principeverzoeken zijn er nu in behandeling met een datum eerder dan 1 februari 2007. En met welke principeverzoeken loopt er verder een afhandelingtraject. Kunt u aangeven waarom de behandeling hiervan minder vlot verloopt.

Volgens burgemeester Joost van Oostrum heeft het verzoek van Van Hees geen bijzondere behandeling gekregen. In totaal waren er volgens de burgemeester volgens de peildatum december 2006 in totaal 96 principe verzoeken in behandeling, waarvan er inmiddels 92 zijn afgewerkt. ,,Er heeft een inhaalslag plaatsgevonden, aldus Van Oostrum. Voor de behandeling van een principeverzoek geldt gemiddeld een termijn van dertien weken. ,,Deze tijd heeft het principeverzoek bij van Van Hees op gekost, aldus Van Oostrum.

Voor de fractie van het CDA was het principe verzoek de aanleiding om het vertrouwen in wethouder Ad van Hees op te zeggen. Volgens het CDA heeft het bij de wethouder - zonder uitputtend te willen zijn ontbroken aan regie, inzicht, doorpakken, waardoor een diversiteit aan fouten is ontstaan. Nadat het CDA constateerde dat de andere Rhenense politieke partijen de motie van wantrouwen niet ondersteunden, werd de motie ingetrokken.

Motie Millenniumgemeente

RHENEN Het overgrote deel van de Rhenense gemeenteraad stemde er mee in om Rhenen een verklaarde Millennium gemeente te doen zijn . De indieners van de motie vinden het bereiken van de Millenniumdoelen meer dan de moeite waard. En stellen dat iedereen zijn of haar steentje daaraan moet bijdragen.

Volgens de indieners worden er in de gemeente Rhenen al een aantal activiteiten uitgevoerd of gesteund, die bijdragen aan het bereiken van de Millenniumdoelen. Voorbeelden zijn het duurzaamheidbeleid, het tonen van de Al Gore-film, de WereldBurgerBokaal en de verkoop van Max Havelaar producten. ,,Het blijft moeilijk om het onderwerp breed onder de aandacht van de mensen te brengen. Meedoen aan de Millenniumcampagne in Rhenen kan een grote bijdrage aan de bewustwording leveren.

Motie Regionale Ambulance Voorziening

RHENEN De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) is in zwaar weer beland. De ambulancedienst is in 2006 geconfronteerd met een lastenverzwaring van 32 miljoen over de komende twintig jaar. Met dat geld moet de overgangsregeling van functioneel leeftijdontslag (FLO) voor het zittende personeel betaald worden.

Ook de gemeenteraad van Rhenen constateert dat - als er geen financiële maatregelen worden genomen - de ambulancedienst failliet dreigt te gaan. Daardoor komen 300 werkende mensen op straat te staan. En zullen meer dan 25 mensen terugvallen naar bijstandsniveau.

De gemeenteraad droeg het college van burgemeester en wethouders op om samen me de andere gemeenten binnen de RAVU druk uit te oefenen op de verantwoordelijke minister. De druk moet er volgens de raad toe leiden dat de een onmisbaar goed functionerende ambulancedienst onnodig failliet gaat.