Gemeente Breda

College wil nieuwbouw voor Brede School Geeren Noord

Burgemeester en wethouders van Breda stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met een nieuw gebouw voor de Brede School in Geeren Noord. Het college wil hiervoor 1,5 miljoen beschikbaar stellen in de Kadernota 2008. Daartoe heeft het samen met de partners een haalbaarheidsonderzoek gedaan waaruit blijkt dat nieuwbouw op de locatie van het huidige Kievitsnest een betere optie is dan verbouw en uitbreiding van het bestaande schoolgebouw.

De totale kosten voor nieuwbouw bedragen 7,6 miljoen. Voor het oude plan, uitbreiding en aanpassing van het bestaande gebouw van basisschool het Kievitsnest, was een bedrag beschikbaar van 4,2 miljoen. De meerkosten ten opzichte van het oude plan zijn 3,4 miljoen. Van die meerkosten wil het college 0,4 miljoen ten laste brengen van Onderwijshuisvesting en 1,5 miljoen betrekken bij de Kadernota 2008. WonenBreburg heeft aangegeven 1,5 miljoen voor haar rekening te willen nemen. Zij is hiermee een belangrijke partner om nieuwbouw mogelijk te maken. WonenBreburg is sterk betrokken bij de wijkontwikkeling in Geeren Noord en wil dus ook investeren in de Brede School.

Waarom nieuwbouw

Nieuwbouw is om een aantal redenen de beste optie om de Brede School Geeren Noord tot een succes te maken. Zo heeft een deel van de betrokken ouders steeds gepleit voor nieuwbouw. Zij ervaren een negatief imago en klimaat in de huidige school en zijn bang dat dit op de Brede School uitstraalt. Ook betekent nieuwbouw extra kwaliteit voor gebouw en omgeving en kan bij het ontwerp en inpassing in de omgeving rekening gehouden worden met de sociale veiligheid. De Brede School kan zo de wijk een nieuw hart geven in het belang van de wijkontwikkeling. Bovendien is een nieuwe accommodatie volledig af te stemmen op de moderne onderwijskundige inzichten en de behoeften van de overige gebruikers zodat inhoudelijke samenwerking optimaal is.

Intensief overleg

Zoals gemeld in de Voortgangsrapportage Brede Scholen van 29 maart 2007 hebben gemeente, schoolbesturen en andere partners de afgelopen jaren intensief en constructief overleg gevoerd. Vast stond dat pas met het ontwerp voor de bouw zou worden gestart als de partners sluitende afspraken hadden gemaakt over de visie op de samenwerking en over beheer en exploitatie. De periode waarin afspraken over beheer en exploitatie werden gemaakt is ook benut om de haalbaarheid van nieuwbouw opnieuw te onderzoeken. De gemeenteraad behandelt de Kadernota op 7 juni. Breda, 31 mei 2007