Stichting Bouw Research

SBR en ISSO presenteren nieuwe publicatie 'Brandveilige doorvoeringen'

In de discussies over brandveiligheid in Nederland komt er ook meer en meer aandacht voor brandveilige doorvoeringen. SBR en ISSO hebben de handen ineen geslagen voor een publicatie over dit onderwerp. De publicatie 'Brandveilige doorvoeringen' draagt brand- en rookwerende oplossingen voor installatietechnische doorvoeringen aan. Doelgroepen zijn zowel ontwerpers als uitvoerders.

De regelgeving op het gebied van brandveiligheid is streng. Er worden hoge eisen gesteld aan de brand- en rookwerendheid van wanden en vloeren. Die eisen gelden ook daar waar doorvoeringen met buizen, kanalen of kabels zijn gemaakt. Er bestaan veel alternatieven om de brandveiligheid van wanden en vloeren in zo'n geval te garanderen. In de praktijk blijkt echter het kennisniveau bij aannemers en installateurs om deze producten toe te passen een struikelblok te zijn. Als die producten niet volgens de regels worden verwerkt, kunnen brand en rook zich alsnog over een groot deel van het gebouw verspreiden. De publicatie 'Brandveilige doorvoeringen' geeft meer inzicht in wat er komt kijken bij het goed uitvoeren van brand- en rookwerende doorvoeringen, van kunststof, metaal, kabels en kabelgoten en luchtkanalen. Opzet en inhoud sluiten aan bij het ISSO-rapport 3217, dat nader in gaat op doorvoeringen in sanitaire techniek.

Veelheid aan onderwerpen
Een veelheid aan onderwerpen komt aan bod. Uitvoerende partijen vinden in de publicatie meer informatie over de reservering van schachtruimte in het ontwerp en de positionering van schachten. Ook wordt aandacht besteed aan de realisatie van de WBDBO-eis bij schachten, de opbouw en de dikte van schachtwand en -vloer en de WBDBO-eis bij meterruimten. Meer specifiek voor uitvoerende partijen gaat de publicatie nader in op de voorzieningen die nodig zijn om doorvoeringen brand- en rookwerend uit te voeren, de randvoorwaarden voor het aanbrengen van voorzieningen en het belang van testen.