Time : 14:30:00
Date : 31 May 2007
Sender Name: YellowdesignFoundation

Onderzoek: Hoe kan design het veligheidsgevoel vebeteren in het openbaar vervoer?

YellowdesignFoundation, is een stichting van openbaar nut en heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een Europees en multidisciplinair overlegplatform voor onderzoek en informatie over de impact van design op onze leefomgeving. De stichting is de actuele versie van het in 1963 gecreeerde BelgischInstituut voor de ontwuikkeling van het Industrieel Design.
YellowdesignFoundation legt thans de laatste hand aan een Europees researchprogramma over de impact van design op de
veiligheidsbeleving bij gebruikers en medewerkers van stedelijk openbaar vervoer.

Dit onderzoek is gevoerd geweest in samenwerking met UITP (Union Internationale des Transporteurs Publics), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (B), de Vlaamse Gemeenschap en de volgende operatoren en organisaties :

MIVB, Brussel (België), VVM de Lijn, RATP, Parijs(Frankrijk), Sporveier, Oslo, (Norwegen), Metro do Porto, Porto (Portugal), Storstockholm Lokaltrafik, Lanstrafiken Jonnköping (Zweden), Istanbul Ulasim, Istanbul (Turkije), IBM, Clear Channel, Schreder (Luik, België).

Na een eerste fase van theoretisch onderzoek wordt thans in 7 Europese steden (Oslo, Brussel, Antwerpen, Parijs, Porto, Stockholm & Istanbul) het veldonderzoek afgesloten van telkens twee metrostations. Aan dit multidisciplinaire onderzoek werken diverse specialisten mee - sociologen, antropologen, psychologen, stedenbouwkundigen, architecten & designers. Doel van het onderzoek is enerzijds een praktische analyse te maken van het - objectieve en subjectieve - veiligheidsgevoel in de betrokken stations en anderzijds uit die bevindingen algemene conclusies en praktische richtlijnen te distilleren die door operatoren en overheden in stedelijk openbaar vervoer kunnen worden aangewend bij het uitschrijven van offertes voor de bouw en/of renovatie van stations.

De resultaten van het onderzoek zijn op 23 mei 2007 voorgesteld ter gelegenheid van het wereldcongres van UITP in Helsinki, Finland.

Voor meer informatie of om de resultaten van het onderzoek te bestellen, contacteer:

Sabine Kyriakides
0475/ 54 21 09
sabine.kyriakides@ydesignfoundation.org

Anne Leemans
0486/ 50 17 88
anne.leemans@ydesignfoundation.org