Ingezonden persbericht


PERSVERSLAG

Vastgoedsector moet eerder betrokken worden bij nieuwe investeringen

Initiatief tonen om samen te investeren in de Stadsregio!

De elfde editie van De Vastgoedrapportage op woensdag 30 mei was, net als vorig jaar, een groot succes. Ruim 550 gasten uit de overheid, het bedrijfsleven en de vastgoedsector bezochten de presentatie van De Vastgoedrapportage in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Dit jaar stond de rapportage in het teken van 'Beleggen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen'. Dagvoorzitter van de bijeenkomst, Fons de Poel, opent de presentatie: "De Vastgoedrapportage is een zaak die enorme navolging heeft gekregen in de rest van het land."

De historische entourage van Concertgebouw de Vereeniging stak mooi af tegen de moderne sfeer van de inrichting van de concertzaal. Het programma was dynamisch en verrassend. Na de videofilm De Vastgoedrapportage 2007 gaven Harry van Loon, directeur van Strijbosch Thunnissen Makelaars, en Rob Hengeveld, directeur Bedrijfsonroerendgoed Meeùs Gelderland een toelichting over de verwachtingen voor 2007. "De positieve uitspraken over de economische opleving in 2006 zijn niet overdreven. In de eerste maanden van 2007 heeft die stijgende lijn zich voortgezet. In de binnenstad van Nijmegen staat incidenteel nog wat leeg, maar het merendeel is verhuurd. Er mag wat mij betreft nog wel een tandje bij. Zo heeft de wethouder geld in kas om de ringstraten een oppepper te geven", zo zegt Harry van Loon. Een tip van Rob Hengeveld: "Zorg voor versoepelde en versnelde regelgeving, maak het de ondernemer makkelijk om zich te vestigen en te ondernemen."

Thema 'Beleggen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen'

Het thema werd ingeleid door Dr. Erwin van der Krabben, universitair hoofddocent Planologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Van der Krabben legt uit wat de voorwaarden tot succes zijn om te beleggen in vastgoed. Een belangrijke voorwaarde is om beleggers eerder te betrekken bij nieuwe investeringen. Hij geeft een voorbeeld: "De vastgoedsector is in Nederland nog niet betrokken bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen, in het buitenland wel. Één van de consequenties is dat de kwaliteit van de bedrijventerreinen achterblijft. Hoe gaan we dit verbeteren? Door publiek private samenwerking en integrale gebiedsontwikkeling in plaats van aparte kaveluitgifte. We moeten schaarste creëren om de prijs van de grond op terreinen omhoog te drijven." Volgens Van der Krabben liggen de kansen voor de Stadsregio bij de overheden en de vastgoedsector. Hij stelt dat overheden initiatieven moeten nemen voor aansprekende vastgoedprojecten. Ze moeten verbanden leggen tussen rendabele en onrendabele projecten en goede voorwaarden creëren voor de vastgoedsector in niche segmenten. Voor de vastgoedsector geldt volgens hem dat het zijn kansen benut door initiatieven te nemen voor aansprekende projecten. Ze moeten durf tonen en investeren 'buiten de gebaande paden' en een 'regionaal aanspreekpunt' creëren in de Stadsregio. "Kortom: genoeg kansen voor de regio en al deze ideeën sluiten mooi aan bij het beleid dat het kabinet wil gaan voeren. Bovendien hebben proeven al succes bewezen in andere steden en gebieden", sluit Van der Krabben af.

Forumdiscussie

Fons de Poel leidde de discussie in met de kern van het onderzoek van de heer Van der Krabben. De Vastgoedsector (beleggers) wordt veel te laat betrokken bij nieuwe investeringen en er wordt te weinig samengewerkt. Carol van Eert, directeur Stadsregio Arnhem Nijmegen: "De urgentie van samenwerken binnen de regio wordt door de beide steden én door de 18 omliggende gemeenten, al jaren gezien. De universiteit in Nijmegen investeert op eigen terrein bijvoorbeeld ruim 1 miljard euro. Het is goed om bij dergelijke grootschalige investeringsprojecten publieke en private partijen samen te laten nadenken over de beste oplossingen". "De hoofdmoot is winkels, kantoren en bedrijven en als marktpartijen het geld in onderwijs en zorg willen pompen dan moet dat wel in de juiste verhouding staan. Ik deel het optimistische standpunt van het samenwerken, maar er moet wel een bepaalde matiging in zitten", werpt Roel van de Bilt, directeur Vastgoedfinanciering Nederland FGH Bank, tegen. Ook achterstandswijken ofwel 'aandachtswijken' werden ter sprake gebracht. De heer Van der Krabben stelt dat er twee redenen zijn waarom de vastgoedsector niet bij de projecten betrokken wordt of juist wil worden: "De eerste reden is dat coöperaties de eigenaren van de grond zijn en dus in hoge mate beslissen over het gebied. De tweede reden is dat achterstandswijken geen goede naam hebben en het dus niet als een goede investering wordt gezien." Peter Ruigrok, groepsdirecteur Giesbers Groep, reageert met: "Gemeenten, de vastgoedsector en coöperaties maken sneller afspraken als er samengewerkt wordt en dat is beter voor de projecten."

Het eerste exemplaar van De Vastgoedrapportage werd aan het einde van het programma door de heer R. Bruinsma, Manager Zakelijke Markt Kadaster, overhandigd aan beide wethouders EZ van de gemeenten Arnhem en Nijmegen, mevrouw Rita Weeda en Hannie Kunst.

De Vastgoedrapportage komt ieder jaar tot stand door de samenwerking van de partners Strijbosch Thunnissen Makelaars, Meeùs Makelaars B.V., Kadaster Directie Gelderland, de gemeenten Arnhem en Nijmegen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Vanaf 30 mei kunt u de pdf van de rapportage downloaden op www.devastgoedrapportage.nl.