Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT PERSBERICHT

Eerste Centrum voor Ademhalingsstoornissenbij Kinderen

azM eerste in Nederland:

Centrum voor Ademhalingsstoornissen bij Kinderen

MAASTRICHT, 31 mei 2007 - Ademhalingsstoornissen bij kinderen zijn een frequent voorkomend en complex probleem en verdienen dus extra aandacht. Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft daarom, als eerste ziekenhuis in Nederland, een centrum opgericht speciaal voor kinderen met ademhalingsstoornissen: het Centrum voor Ademhalingsstoornissen bij Kinderen (CASK). Het gaat hierbij om kinderen die chronisch thuis worden beademd, kinderen met een probleem in de bovenste luchtwegen waarvoor soms een tracheacanule (buisje in de luchtpijp) noodzakelijk is en kinderen met stoornissen in de aansturing van hun ademhaling.

Het Centrum voor Ademhalingsstoornissen bij Kinderen coördineert de totale zorg van kinderen met ademhalingsstoornissen vanaf verwijzing, diagnostiek, behandeling, scholing van de ouders (zowel in het azM als in de thuissituatie) tot en met de nazorg. Zo wordt goede zorg garandeert vanaf het ziekenhuis tot thuis.

Kracht
Door de aanwezige ervaring en kundigheid onder te brengen in een centrumfunctie met een herkenbare en goed bereikbare frontdesk, protocollaire diagnostiek en behandeling van de problematiek, en multidisciplinaire benadering van patiëntjes zal de kwaliteit van de zorg voor deze kinderen sterk verbeteren.

Het centrum valt onder de directe verantwoordelijkheid van de kinder-Intensive Care van het azM. De kracht van het centrum schuilt in het feit dat kinderarts-intensivisten, kinderlongartsen, kinderneurologen, klinisch neurofysiologen, kinderanesthesisten, kinderradiologen, kinder KNO-artsen, casemanagers met specifieke training op het gebied van kinderen met ademhalingsstoornissen, maatschappelijk werkers en diëtisten samen het kind zien tijdens de multidisciplinaire spreekuren en ieder vanuit hun discipline een oordeel geven over wat de beste behandeling is.

Samenwerking
Daarnaast worden in de komende periode thuiszorg instanties, zorgverzekeraars, organen voor indicatiestelling thuiszorg en zorginstellingen voor gehandicaptenzorg benaderd om zich aan te sluiten bij het Centrum voor Ademhalingsstoornissen bij Kinderen. Er bestaat reeds een nauwe samenwerking met het Centrum voor Ademhalingsondersteuning bij Volwassenen van het azM.


---