Ingezonden persbericht


SMVP Bericht

Mei 2007

Publicatie: Tussen eigen verantwoordelijkheid en eigenrichting

De afgelopen decennia is er sprake geweest van verschillende ontwikkelingen die de maatschappelijke onrust over onveiligheid hebben doen groeien. Belangrijke voorbeelden daarvan zijn de geringe tolerantie jegens anderen in het maatschappelijke verkeer, onbeschoft gedrag, de wijdverspreide agressie en de geweldscriminaliteit. Het zijn verschijnselen die de samenleving al langer verontrusten, maar die de afgelopen jaren steeds vaker in de schijnwerpers zijn komen te staan. Mensen maken zich ongerust: waar gaan we naar toe als het zo doorgaat en, vooral, wat kunnen we eraan doen?

Bij de vraag wanneer een burger gerechtvaardigd mag ingrijpen, zijn twee uitgangspunten te onderscheiden. Het eerste is dat eigenrichting niet mag. Burgers mogen niet het recht in eigen hand nemen door bijvoorbeeld medeburgers te straffen. Waarom hebben we anders politie, het Openbaar Ministerie en een rechterlijke macht? Aan de andere kant hoeft recht ook niet voor onrecht te wijken. Je mag er als burger niet zomaar op slaan, maar je hoeft ook niet lijdzaam toe te zien hoe iemand in elkaar wordt geslagen. Tussen deze twee uitgangspunten wil de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) bijdragen aan het vinden van een in de praktijk bruikbare oplossing.

De publicatie, getiteld Tussen eigen verantwoordelijkheid en eigenrichting, bevat een standpunt van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) van de hand van haar voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven, het rapport van de projectgroep 'Noodweer' onder leiding van mr. Ries Straver, oud-korpschef van de regiopolitie Hollands Midden en een epiloog van prof. mr. Ybo Buruma.

De publicatie is te bestellen via de website van de stichting. De kosten bedragen
^ 11,50 (exclusief 6% BTW en verzendkosten).

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie
Postbus 239
3300 AE Dordrecht
Tel. 078-6144362
Fax 078-6313580
E-mail: smvp@smvp.nl
Website: www.smvp.nl