GroenLinks

Via Baltica: de Rospuda-vallei bedreigd

Demonstranten tegen aanleg Via Baltica 31 mei 2007

Vorige week debatteerde het Europees Parlement over de aanleg van de Via Baltica. Dit is een 1.000 kilometer lange wegverbinding van Litouwen, via Polen en Slowakijke naar Hongarije. Later kan de weg nog verlengd worden tot in Roemenië, Bulgarije en Turkije.

GroenLinks vindt het erg belangrijk dat deze weg er komt. In het verleden was er nooit een doorgaande route tussen de voormalige Oostbloklanden. Nu komt die route er met Europese steun. Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "Deze directe verbinding tussen de nieuwe EU-lidstaten is erg belangrijk voor de economische ontwikkeling van die landen en daarmee voor de economische ontwikkeling van de Europese Unie."

Rospuda-vallei
Het Poolse deel van de weg komt als het aan de Poolse regering ligt door de Rospuda-vallei te liggen. Dit is één van de grootste Europese wetlands. Een uniek natuurgebied. Kathalijne Buitenweg: "Ik kan niet begrijpen dat de Poolse regering vasthoudt aan dit traject. Er is een alternatieve route, die veel minder milieuschade veroorzaakt en die maar liefst 30 kilometer korter is. Ook technisch gezien is het onlogisch om een weg aan te leggen door een moerasgebied. De Poolse regering moet kiezen voor de alternatieve route."

Het Europese Hof van Justitie
Het aanleggen van een weg door de vallei is in strijd met Europese wetgeving. De Europese Commissie heeft de Poolse regering dan ook voor de rechter gedaagd, nadat deze eerdere waarschuwingen van de Europese Commissie in de wind sloeg. De Rospuda-vallei valt onder de vogel- en habitatrichtlijn en is daarmee een in Europees verband beschermd natuurgebied. "Ik vind het erg goed dat de Europese Commissie de Poolse regering heeft aangeklaagd. We hebben in de Europese Unie goede wetgeving om natuur en milieu te beschermen. Polen wist dat bij toetreding en dient zich daar, net als alle andere lidstaten, onverkort aan te houden", aldus Kathalijne Buitenweg.

Stop Europese steun
De Poolse regering zegt dat Europa zich er niet mee moet bemoeien, maar dat is een vreemde redenatie. De Europese Unie is namelijk wel medefinancier van het project. "Hoe belangrijk de Via Baltica ook is, Europa mag geen project financieren dat een ramp voor de natuur betekent. Zo lang de Poolse regering vasthoudt aan het traject door de Rospuda-vallei, mag de Europese Unie het project niet financieren. Vorige week hebben we in het Europees Parlement nog een rapport aangenomen om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Een eerste stap daarin is, wat mij betreft, de steun aan de Via Baltica stopzetten. De Poolse regering moet meewerken aan een natuurvriendelijke oplossing", meent Kathalijne Buitenweg.

Zie ook:


* Verlies biodiversiteit kost jaarlijks miljarden euro (24 mei 2007)

* Natuurbeschermers krijgen helpende hand uit Europa (22 maart 2007)

* dossier Natuurbehoud in Europa