Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 31 mei 2007

Titan Wood opent 's werelds grootste acetyleerfabriek

Vandaag is 's werelds grootste hout acetyleerfabriek officieel door de burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke, geopend. In het bijzijn van ondermeer de Gedeputeerde van Milieu in Gelderland Annelies van der Kolk, verrichtte de Arnhemse burgemeester met Willy Paterson-Brown, Executive Chairman van Accsys Technologies PLC, de openingshandeling. Met een druk op de knop stelde de burgemeester de fabriek officieel in werking en produceerde een lading geacetyleerd Accoya(TM) hout bestemd voor commercieel gebruik. Burgemeester Krikke: "We zijn zeer verheugd dat Titan Wood Arnhem als vestigingsplaats heeft gekozen om dit veelbelovende nieuwe product wereldwijd te introduceren. Titan Wood biedt aan de ene kant regionaal een economische stimulans op het gebied van werkgelegenheid en aan de andere kant, door het produceren van Accoya(TM) hout, wereldwijd een niet-giftig alternatief voor tropisch hardhout. Ik ben door architect Hans Achterbosch erg nieuwsgierig gemaakt naar de twee zware verkeersbruggen in Sneek die geheel van Accoya(TM) hout gemaakt worden".

Titan Wood in Arnhem is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe houttechnologieën en heeft reeds tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in dit innovatieve project. Nederland profileert zich met de opening van de fabriek wereldwijd als toonaangevende initiator in de houtbranche. Met behulp van het acetyleerproces kan Titan Wood een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de houtverwerkende industrie. Niet alleen door zelf Accoya(TM) te produceren, maar ook door het wereldwijd afsluiten van licentieovereenkomsten. Voorlopige licentieovereenkomsten zijn inmiddels getekend met ondermeer BSW Timber in de UK en Roggemann in Duitsland.

Over Accoya(TM) hout
Titan Wood produceert in haar nieuwe fabriek Accoya(TM) hout op basis van een gepatenteerd proces genaamd acetyleren. Door acetylatie wordt met behulp van geconcentreerd azijnzuur de celwandstructuur van het hout veranderd. Door deze verandering is het vermogen om in de vezels water op te nemen, zeer sterk gereduceerd. Daardoor presteert het hout buitengewoon in de meest uiteenlopende omstandigheden. De verandering beschermt het hout tegen rotting door het voor micro-organismen (schimmels) en insecten onverteerbaar te maken. Accoya(TM) is echter niet-giftig want het acetylatieproces voegt geen stoffen aan het hout toe die niet van nature al in het hout aanwezig zijn. Accoya(TM) biedt tevens een uitzonderlijke dimensiestabiliteit waardoor het zwel- en krimpgedrag tot praktisch nihil wordt gereduceerd. Daarnaast heeft Accoya(TM) een superieure weerstand tegen UV-licht en behoudt daardoor langer de natuurlijke uitstraling. Titan Wood maakt bij de productie van Accoya(TM) uitsluitend gebruik va n hout uit verantwoord beheerde bossen (onder andere met FSC-keurmerk). Door deze eigenschappen is Accoya(TM) de geprefereerde vervanging van tropisch hardhout en kunstmatige bouwstoffen. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van (tropische) bossen wereldwijd.

Over Titan Wood
Titan Wood is in april 2003 opgericht door Accsys Technologies PLC, een Brits beursgenoteerd bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Titan Wood beschikt in Arnhem over een onderzoeksfaciliteit (inclusief acetyleerketel) waar in de afgelopen jaren onderzoek is gedaan naar de technologie van acetyleren in samenwerking met instituten en universiteiten wereldwijd. In 2005 is besloten om een commerciële fabriek te bouwen in Arnhem. Deze ontwikkeling is in nauwe samenwerking met de provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem in gang gezet. Op dit moment werken ruim 60 medewerkers bij Titan Wood. Daarnaast is de verwachting dat bij toeleveranciers honderden banen gecreëerd worden.

Het hout acetylatieproces bestaat al sinds 1920 maar Titan Wood is het eerste bedrijf dat er in geslaagd is het procédé commercieel mogelijk te maken. Eind maart is Titan Wood succesvol gestart met de commerciële productie van Accoya(TM) hout. De nieuwe fabriek krijgt een uiteindelijke productiecapaciteit van ca. 30.000 m3 hout per jaar. Aan de bouw van de fabriek zijn zestien jaren van product- en procesontwikkeling voorafgegaan.

Accoya(TM) is een geregistreerd handelsmerk in eigendom van Titan Wood.