Radboud Universiteit Nijmegen


Scriptieprijs politicologie voor amerikanist Ruud Hegger

Ruud Hegger, vorig jaar afgestudeerd in de Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft op 31 mei de Daniel Heinsius Scriptieprijs 2006 van de Nederlandse Kring voor de Wetenschap der Politiek gewonnen. Hegger kreeg de prijs voor zijn scriptie 'CAFTA. Cotton, and Celluloid: The influence of the Costs and Benefits of a Free Trade Agreement in US Politics', waarin hij probeert de vraag te beantwoorden onder welke omstandigheden bepaalde bedrijfstakken in verzet komen tegen vrijhandelsverdragen.

Ruud Hegger kreeg de prijs op donderdag 31 mei in Antwerpen uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Kring voor de Wetenschap der Politiek.

De Daniël Heinsius Scriptieprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een student die in zijn of haar scriptie in het voorgaande academisch jaar 'op de meest aansprekende wijze met behulp van sociaal-wetenschappelijke theorieën en /of methoden een antwoord heeft gegeven op een politicologisch relevante probleemstelling'. Opvallend is dat Ruud Hegger afgestudeerd is in de Amerikanistiek; zijn scriptie is wel begeleid door een politicoloog: Bertjan Verbeek, hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit.

De jury roemt in haar rapport de interessante vraagstelling van de scriptie, die onder meer het economische onderwerp van protectionisme en vrijhandel verbindt met het probleem van collectieve actie en de invloed van lobbyactiviteiten op parlementaire besluitvorming. Het onderzoek is opgebouwd als een vergelijkende case study. Beide cases, die van de textielindustrie en de filmindustrie, worden geanalyseerd door onderzoek naar een veelheid aan empirisch materiaal uit een bijzonder grote hoeveelheid bronnen. Dat materiaal wordt vervolgens strak geanalyseerd en gepresenteerd.


Noot voor de redactie,