Ingezonden persbericht


Persbericht
31 mei 2007

Boekhandels Groep Nederland presenteert Jaarcijfers 2006

Solide resultaten ondanks forse investeringen en kosten introductie nieuwe koepelnaam selexyz

Boekhandels Groep Nederland (BGN) presenteert vandaag de jaarcijfers van het afgelopen verslagjaar. De netto omzet liet een solide groei zien en steeg met 2,5%, ofwel 4,3 miljoen. Daarmee is een totale netto omzet van 175 miljoen gerealiseerd. De autonome omzetgroei in de winkels bedroeg 3,7% en ondanks hogere verleende kortingen steeg ook de omzet op de studentenmarkt. Door eenmalige kosten daalde het bedrijfsresultaat, van 5,8 miljoen naar 3,9 miljoen. Ook de nettowinst nam hierdoor af, van 3,9 miljoen naar 2,8 miljoen. Net als de voorgaande jaren kon ook 2006 worden afgesloten zonder kort- of langlopende bankschulden.

Solide resultaat
Algemeen Directeur Matthijs van der Lely: "BGN heeft in het verslagjaar gekozen te investeren in groei, waardoor het resultaat ten opzichte van 2005 is gedaald. Dit is een bewuste keuze, wij verwachten dat in de komende jaren het resultaat dankzij genoemde inspanningen zal verbeteren en BGN met de selexyz winkels en de website www.selexyz.nl, zijn plaats als marktleider in het Nederlandse boekhandelsvak kan behouden en versterken. De financiële positie van BGN blijft onverminderd sterk. Bovendien blijkt dat de consument ons waardeert: in 2006 werden wij opnieuw verkozen tot "beste boekhandelsketen" in de nationale consumentenenquête."

Forse investeringen en nieuwe naam
In het verslagjaar is er fors geïnvesteerd in de introductie van de nieuwe koepelnaam selexyz. Ook de opening van twee nieuwe winkels (selexyz scheltema Almere en selexyz dominicanen Maastricht), de centralisatie van de pakketproductie voor de studentenmarkt en de verhuizing van selexyz zakelijk naar een nieuw kantoor in Houten brachten eenmalige kosten met zich mee. Als gevolg hiervan laten het jaarverslag en de jaarrekening 2006 een afname van het bedrijfs- en netto resultaat zien, hetgeen was voorzien. Van der Lely: "omdat de resultaten aanzienlijk boven de begroting zijn uitgekomen, zijn wij trots op de gerealiseerde cijfers."

Over BGN/selexyz
selexyz is vanaf 1 november 2006 de nieuwe voornaam van de boekhandels behorend tot Boekhandels Groep Nederland (BGN): selexyz adr.heinen, selexyz broese, selexyz dominicanen, selexyz dekker v.d. vegt, selexyz donner, selexyz gianotten, selexyz kooyker, selexyz van piere, selexyz scheltema, selexyz scholtens, selexyz de tille, selexyz verwijs en selexyz zakelijk. Op 19 januari 2007 heeft NPM Capital N.V., haar belang in BGN B.V. vergroot van 32,5% naar 65%. Hiertoe heeft NPM Capital de belangen, die de Nesbic fondsen in BGN hadden, verworven. www.selexyz.nl