Niger: meisjes incontinent na bevalling 31 mei 2007, Maradi - De 17-jarige Habiba woont in een dorpje in de regio Tibiri, in het zuiden van Niger. Drie jaar geleden is ze getrouwd, maar haar man heeft haar verstoten.

Habiba is na haar bevalling incontinent geworden en leidt daardoor een teruggetrokken bestaan. Foto: Unicef
Habiba is na haar bevalling incontinent geworden en leidt daardoor een teruggetrokken bestaan. Foto: Unicef

"Op mijn veertiende ben ik uitgehuwelijkt," vertelt ze. "Toen was ik nog gezond. Een jaar na mijn huwelijk raakte ik in verwachting. De bevalling duurde twee dagen en ik moest voor een keizersnee naar het ziekenhuis."

Habiba heeft aan de keizersnee 'obstetric fistula' overgehouden, een ernstige medische aandoening waarbij een gaatje onstaat tussen de blaas en/of de endeldarm en de vagina. Habiba is nu incontinent en heeft voortdurend pijn. Haar baby overleed enkele uren na de geboorte en haar man heeft haar in de steek gelaten. Ook de medebewoners van het dorp waarin ze woonde, moesten haar niet meer. Nu woont ze bij haar moeder, verstoten en vernederd. Het huis komt ze niet meer uit.

Teruggetrokken
Zeinabou Mahaman, de 45-jarige moeder van Habiba, zegt dat haar dochter soms 's nachts wakker wordt van de pijn. Habiba moet zich vaak wassen om te voorkomen dat ze vies ruikt. Ze is helaas niet het enige meisje in Niger dat als gevolg van fistula een teruggetrokken leven moet leiden.

In Niger trouwen veel meisjes heel jong, meer dan waar ook ter wereld. De helft van alle meisjes is hier al op hun vijftiende gehuwd en de meesten raken binnen twee jaar in verwachting. Jonge meisjes lopen daarbij een groot risico op fistula. Omdat ze lichamelijk nog niet volgroeid zijn, is hun bekken te smal om kinderen te krijgen en bevallingen kunnen daardoor dagenlang duren. Het voortdurende stoten van de baby op het bekken kan een gaatje in de blaas of de endeldarm veroorzaken, waardoor urine of ontlasting in de vagina lekt.

Nadat haar vader een bijeenkomst over de gevaren van vroege huwelijken had bijgewoond, heeft hij het huwelijk van de 14-jarige Soueba uitgesteld. Foto: Unicef Nadat haar vader een bijeenkomst over de gevaren van vroege huwelijken had bijgewoond, heeft hij het huwelijk van de 14-jarige Soueba uitgesteld. Foto: Unicef

Opgelucht

Unicef werkt samen met de regering van Niger en met leiders van gemeenschappen om dit probleem op te lossen. De miminumleeftijd waarop meisjes in Niger mogen trouwen moet verhoogd worden naar 18 jaar, vindt Unicef. Ook moeten meisjes een betere toegang krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs. Als meisjes jong trouwen, gaan ze meestal niet meer naar school.

De 14-jarige Soueba woont in het dorp van Habiba. Ook zij zou worden uitgehuwelijkt, maar haar vader heeft de bruiloft uitgesteld nadat hij een informatiebijeenkomst over de gevaren van vroege huwelijken had bijgewoond. Hij wil Soueba het lot van Habiba besparen. Soueba is opgelucht. "Ik ben erg blij dat ik nu niet hoef te trouwen. Wat mijn buurmeisje is overkomen spreekt boekdelen. God heeft me gered!"

Hersteloperatie
Habiba zou heel graag weer een normaal leven willen leiden. "Niemand wil contact met mij, omdat ze vinden dat ik stink." Unicef en haar partners financieren hersteloperaties voor meisjes als Habiba. Daarnaast krijgen ze van Unicef ook hulp om weer deel uit te kunnen maken van hun gemeenschap. De moeder van Habiba bidt. Binnenkort zal het meisje geopereerd worden en hopelijk zal het dan beter met haar gaan.