Gemeente Zaltbommel


Brief over risico's Sachem 31 mei 2007 Brief over risico's Sachem

Ruim 80 bedrijven en bewoners rondom het bedrijf Sachem Europe BV ontvangen van de gemeente een brief over mogelijke risico's van het bedrijf. De gemeente doet dit op verzoek van de provincie Gelderland na het verstrekken van een nieuwe milieuvergunning aan Sachem.

Sachem Europe B.V. heeft onlangs een nieuwe milieuvergunning aangevraagd bij de provincie Gelderland. De provincie Gelderland heeft, na intensief overleg met de gemeente Zaltbommel en de Regionale Brandweer Gelderland-Zuid, onder voorwaarden de aangevraagde milieuvergunning verleend. Het bedrijf Sachem wordt vanuit de rampenbestrijding gezien als een object dat andere en iets grotere risico's in zich heeft dan andere bedrijven in Zaltbommel. Daarom vinden de provincie, de regionale brandweer en de gemeente dat de directe omgeving opnieuw over mogelijk risico's moeten worden geïnformeerd. De brief is in overleg met Sachem opgesteld.

Risico's beperken
In de brief noemt de gemeente de maatregelen die zijn genomen om de risico's te verminderen, zoals het vaststellen van een rampenbestrijdingsplan en het stellen van aanvullende voorwaarden aan Sachem. Ook legt de gemeente uit welke maatregelen worden genomen als er een incident gebeurd. De omliggende bedrijven kunnen zelf vooraf en tijdens een calamiteit maatregelen nemen om de gevolgen hiervan de beperken. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het informeren van werknemers vooraf en het luisteren naar de rampenzender als er iets gebeurd. De gemeente wil hiermee bereiken dat bedrijven en bewoners weten wat zij moeten doen.

Scenario
Het bepalen van de risico's van het bedrijf met de bijbehorende effecten van scenario's is een theoretische en wiskundige berekening waarbij vele factoren een rol spelen. Bij Sachem zijn uit deze risico's en scenario's zijn `maatgevende' scenario's bepaald. Dit houdt in dat deze scenario's representatief zijn voor wat er van de rampbestrijdingsorganisaties en burgers verwacht wordt. De kans dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet bij Sachem is bijzonder klein. Zelfs als er zich een calamiteit voordoet, dan zullen de effecten daarvan voor het overgrote deel niet buiten de terreingrens van Sachem merkbaar zijn.
Geplaatst op: 31 mei 2007